A CEU-ügyre emlékezteti Palkovics Lászlót, ami a Magyar Tudományos Akadémiával történik

  • narancs.hu
  • 2019. február 2.

Belpol

De nem úgy! A miniszter még mindig úgy csinál, mint aki nem érti, mi a probléma azzal, hogy a kormány döntené el, mivel foglalkozzanak a kutatók.

A miniszter szerint most aktívan politizálnak az Akadémián, ami nem helyes.

„És ha megnézzük, hogy mi történik az Akadémián most, az engem nagyon emlékeztet más ügyekre, például a CEU-val kapcsolatos hasonló dologra.”

Ez okozta a CEU vesztét is ugyebár...

Palkovics László persze még csak véletlenül sem látja azt az analógiát az MTA és a CEU ügye között, hogy a kormány az MTA működését épp úgy ellehetetleníti, mint ahogy a CEU-t elüldözte.

Az innovációs és technológiai miniszter a Hír TV Péntek 9 című műsorában beszélt erről.

Gajdics Ottó és Szentesi Zöldi László társaságában a műsoridő nagyobb része azzal telt, hogy Palkovics azt ismételgette, bár tény, hogy inkább a kormány döntené el az intézet helyett, hogy a kutatók mivel foglalkozzanak, de ez semmiképp sem támadás az tudományos élet függetlensége ellen, csak hát az van, hogy a politikusok, mármint a fideszes politikusok egyszerűen csak jobban tudják, mi a fontos, mivel kell foglalkozni. Emiatt viszont sokan pampognak.

„Jön valaki, aki azt mondta, hogy lehet ezt jobban működtetni, és ez ellen van egy tiltakozás” – mondta Palkovics. „Nem olyan módon akarjuk finanszírozni a működést, hogy adunk pénzt, és az MTA majd eldönti, hogy mire akarja azt költeni, hanem a teljesítménnyel összekötött finanszírozás mellett döntöttünk”.

A Századvéggel versenyezhetnek az akadémiai kutatóintézetek az állami pénzekért

Végre megszületett Palkovics miniszter pályázati kiírása. Egyetemek és állami kutatóintézetek mellett kutatást végző alapítványok is pályázhatnak majd arra a pénzre, amely a Magyar Tudományos Akadémia költségvetéséből került át az Innovációs és technológiai Minisztériumhoz.

Figyelmébe ajánljuk