A CÖF-öt nem, de sérült gyerekekkel foglalkozó civileket vizsgál az ÁSZ a közélet befolyásolása miatt

  • narancs.hu
  • 2022. május 30.

Belpol

Körülbelül4 ezer szervezetet vizsgálhatnak majd.

Május végén több ezer civil szervezetet értesített az Állami Számvevőszék, hogy a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet folytatnak, ezért felszólította őket, hogy töltsék fel beszámolóikat, hogy a szervezet ellenőrizhesse őket. Mindezt annak ellenére teszi az ÁSZ, hogy az Európai Bíróság 2020-ban elkaszálta azt a 2017-es törvényt, amellyel külföldről finanszírozott szervezetnek minősítettek civil szerveződéseket. Ezt követően bár a parlament visszavonta a kifogásolt törvényt, a kormány azonnal benyújtott egy másik tervezetet, a „közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról szólót”. A törvény már tervezet formájában ellenállást váltott ki, ennek ellenére hatályba lépett 2021 nyarán. A húszmillió forintos mérlegfőösszeget elérő egyesületekre és alapítványokra vonatkozik (leszámítva az egyházi és a sportcélúakat).

A 444.hu cikke szerint szerint az ÁSZ-tól kapott levelet állatmentő, sérülteket gyógyító, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó, a mélyszegénység felszámolásáért küzdő, hajléktalanokat segítő, környezettudatosságra nevelő szervezet is. Sőt még polgárőrök, hagyományőrzők, műemlékvédők, de jogvédő, korrupcióellenes szervezetek is. A lap civilek beszámolói alapján azt írja: a törvény hatálya alá nagyjából négyezer szervezet tartozhat.

De mint az kiderült, nem ellenőrzi az ÁSZ többek között a kormányközeli Civil Összefogás Fórum (CÖF) mögötti Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt (CÖKA).

Az ÁSZ néhány napja kezdte el alkalmazni a törvényt, de szinte azonnal kiderült, hogy az informatikai rendszere nem bírja az extra terhelést. Volt olyan szervezet, amely 6 órán keresztül próbálkozott a folyamatosan akadozó rendszerrel.

(444.hu)

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk