Interjút akartak közölni a genderkutatásokról, de már nem volt hova: megszűnt a lap

  • narancs.hu
  • 2018. december 10.

Belpol

Nem az interjú volt a közvetlen ok, de úgy tűnik, hogy az egyetem vezetésének a lapban eredetileg megjelenő interjúval is voltak gondjai.

A Mérce hívta fel a figyelmet arra, hogy idén ősztől megszűnik a Corvinus Egyetem hallgató lapja, a Közgazdász. Az 1951 óta havonta, vagy néhány havonta megjelenő nyomtatott formátumó lap a hírek szerint már réfóta küzdött anyago nehézségekkel, a megszűnést pedig az egyetem vezetése ezt azzal indokolta, „ a hallgatók sem olvasnak nyomtatott kiadványokat” - írja a cikk.

A meg nem jelent lapban azonban a Mérce információi szerint gond volt egy készülő gender-temtikájú interjúval is. Az interjóban Hadas Miklós, az egyetem tanára, szociológus számolt be hosszan a gendertudományról, elemezve az ezzel kapcsolatos helyzetet, és kritikát megfogalmazva az egyetem vezetősége felé.

A cikk szerint az interjúnak nem volt közvetlen ráhatása a lap megszűnésére, az ugyanis már régóta küszködött.

A nyomtatott lap hiánya ellenére a Corvinus Online hallgatói blog felületén megjelent. Az interjút készítő Mikus Áron pedig facebook oldalán is beszámolt az interjú kapcsán létrejött vitáról:

„Hadas Miklóst a dzsendertudomány történetéről, alapvető kérdéseiről és krititikai potenciáljáról kérdeztem, aki beszélt még arról, hogy a férfikutatások eszköztára miért elengedhetetlen a jelelnlegi kormány tevékenységének elemzéséhez (fenti idézet), valamint arról, hogy miért káros (és ostobaság) a dzsendert szembeállítani a családtumányokkal.

Az egyetem kommmunikációs vezetése szerint két genderrel foglalkozó interjú már sok. Szerintem kevés, de lehet, hogy ők szimplán nem ismerik a területet kellő mértékben. (Vagy, ahogy az kiderül az interjúból: félnek)” - idézik.

Bekker Balázs, a Közgazdász egyik szerkesztője azt is hozzátette - szintén közösségi oldalán -, hogy "a probléma az volt, hogy az interjúban elhangzik egy enyhe kritika az egyetem vezetőségéről. Meg hogy genderrel foglalkozik."

Figyelmébe ajánljuk