A diákok és tanárok túlterheltek, az oktatás színvonala pedig romlott

  • narancs.hu
  • 2018.09.03 10:15

Belpol

Az oktatásról szóló friss közvélemény-kutatás eredményei nem túl rózsásak.

Reprezentatív közvélemény-kutatást készített a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából  arról, hogy mit gondolnak a magyar választókorúak az oktatás aktuális állapotáról.

A kutatás során 998 főt kérdeztek (augusztus 10. és 17. között), amelyből az derült ki, hogy a válaszadók az egészségügy után az oktatás helyzetét tartják az ország legnagyobb problémájának, ráadásul ennek állapota az elmúlt években inkább romlott.

false

Az oktatási rendszerben tapasztaltakkal elégedetlenek az ellenzéki és a bizonytalan szavazók körében is többségben vannak, egyedül a Fidesz-szavazók 56%-a elégedett az oktatással.

A megkérdezettek több mint a fele, pártállástól függetlenül, túl soknak találja a tananyagot, és szintén a többség (54%) gondolja, hogy „több praktikus, a mindennapi életben, munkában használható készséget és kevesebb lexikális tudást” kellene adnia az oktatási rendszernek a diákok kezébe.

A kutatás szerint a válaszolók háromnegyede (74%) szerint túlterheltek a gyerekek az iskolában, kétharmaduk (66%) szerint pedig a tanárok is túlterheltek. Ezt még a Fidesz-szavazók vizsgálati csoportja is így gondolta: 71%-uk mondta, hogy probléma a pedagógusok túlterheltsége. Ezzel szemben ez a csoport a pedagógusok fizetését megfelelőnek tartja. A megkérdezettek teljességét nézve azonban azt gondolják, hogy alacsonyabb a tanári fizetés az elvárhatónál.

Az oktatás javítását, a magasabb színvonal elérését a legtöbben (56%) abban látnák, ha a tanárok minél inkább önállóan dönthetnének a tananyagról és az oktatási módszerekről. Csupán a válaszadók negyede szerint vezet az előbbre, ha központilag meghatározott egységes tananyag és módszerek alapján zajlik az oktatás.

A megkérdezettek 53%-a szerint a kormány a felelős az oktatás jelenlegi állapotárért.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.