A DK polgármesterei Bibó egyik írását függesztik ki a Nemzeti hitvallás helyett

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 8.

Belpol

A Fidesz alaptörvényének ünneplése helyett azt akarják megmutatni, Magyarország milyen távol került attól a céljától, hogy szabad, európai demokrácia legyen.

Gy. Németh Erzsébet, a DK főpolgármester-helyettese vasárnap online sajtótájékoztatón közölte, hogy a Demokratikus Koalíció polgármesterei a Nemzeti hitvallás helyett Bibó István A szabadságszerető ember politikai tízparancsolata című írását függesztik ki az általuk vezetett közintézményekben.

 A kormány szerdán kérte a közintézmények vezetőit, hogy az alaptörvény elfogadásának 10. évfordulója alkalmából függesszék ki az alkotmányban is rögzített Nemzeti hitvallást. Gy. Németh Erzsébet erre reagálva úgy fogalmazott: a kormány már nemcsak azt várja el, hogy "csendben tűrjük, amit ezzel az országgal tesznek, hanem hogy vágjunk hozzá jó képet is, sőt, azzal ünnepeljük meg, hogy az egypárti fideszes alaptörvényre emlékezünk".

A DK politikusai által vezetett kerületekben, városokban és kistelepüléseken ez nem fog megtörténni – mondta.

Hozzátette: a DK Bibó Istvánra és szellemi örökségére emlékezve szeretné megmutatni, hogy Magyarország alig több mint 10 év alatt milyen távol került attól a céljától, hogy szabad, európai demokrácia legyen.

Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja szerint az alaptörvényt "nem ünnepelni kell, meg kitűzni a közintézményekben, hanem kihajítani a szemétbe", és 2022 után az "európai magyarok és demokraták" ezt is fogják tenni. Kitért arra: A szabadságszerető ember politikai tízparancsolata világosan leírja, min múlik, hogy "valódi polgárok vagyunk-e egy valódi polgári demokráciában". E feltételek között szerepel a mindenki számára kijáró tisztelet megkövetelése, az, hogy "nem tűrjük el sem magunk, sem más kizsákmányolását", a hatalommal való visszaélést, "nem ijedünk meg a hatalom fenyegetésétől, és hiszünk a közösség erejében" – sorolta Ráczné Földi Judit.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk