A DK-s polgármester fia bizottsági helyet kapott, ám szerinte szó sincs összeférhetetlenségről

Belpol

Rákospalotán sem sikerült botránymentesen indítani az ellenzéki többség irányítása alá került képviselőtestületi munkát.

Nem kis felháborodást okozott a november 6-i testületi ülésen a helyi ellenzék, azaz a fideszesek körében, hogy a DK-s polgármester egyetemista fia az egyik önkormányzati bizottság tagja lett. Németh Angéla a hétvégén Facebook-posztban igyekezett exkuzálni magát, amiért fiát a XV. kerület népjóléti bizottságának külsős tagjává választották.

A DK-s polgármester védelmébe vette az általa irányított képviselőtestület november 6-i határozatát: a polgármester azzal indokolta a döntést, nem a családi kötelék, hanem az alkalmasság döntött egyetemista fia megválasztásakor. "Jelenleg szociális munkásnak tanul az ELTE-n. Hosszú évek óta dolgozott a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat polgármestereként. Rendszeresen részt vett kerületi eseményeken, szervezett ilyeneket" – írta a közösségi oldalon.

Családi vállalkozás?

A képviselőtestület ülésén a Fidesz „családi vállalkozást” emlegetett, amit Matlák Gábor alpolgármester azzal próbált hárítani, hogy a fiú saját jogán közéleti szereplője a XV. kerületnek: évekig vezette a GYIÖK-öt, amelynek éléről éppen édesanyja polgármesterré választásakor mondott le. Ez 2018 őszén történt, amikor Némethet időközi választáson a XV. kerület polgármesterének választották, miután a szintén DK-s Hajdu László az országgyűlési képviselői munkát választotta a kerület vezetése helyett. "És igen, ő is tiszteletdíjat kap a bizottsági munkájáért, mint a többi külsős bizottsági tag, bruttó 200 ezer forintot, ami nettó 133 ezer" - magyarázkodott a fia fizetése miatt is a polgármester.

Németh Angéla kampányol

Németh Angéla kampányol

Fotó: MTI/Soós Lajos

Sőt azzal rukkolt elő, hogy nem csak úgy, a semmiből lett külsős tag a fia, hanem több mint kétharmaddal szavazta meg a képviselőtestület a posztra. „Az ellenzéki összefogás, a Mindenki a Tizenötödikért jelöltjei rommá verték Fideszt a kerületben, mind a 14 egyéni képviselői-helyet begyűjtötték, a kormánypártnak öt kompenzációs hely jutott, a Kétfarkú Kutya Pártnak egy” - magyarázta tovább a bizonyítványt.

Tegyük hozzá, ilyen érvekkel a Fidesz szokott előhozakodni a parlamentben: azért szavaztak meg egy törvényt vagy egy kinevezést, mert ők nyerték a választást, az ellenzék húzza meg magát

„Mindenki kaphat egy esélyt”

A polgármester megkeresésünkre azt mondta, nem látta sem jogi, sem etikai akadályát a döntésnek. Hozzátette, egyik külsős bizottsági tag jelölését sem kellett indokolni. Németh Angéla nem lát összeférhetetlenséget az ügyben, mivel a képviselőtestület szavazta meg az egyik képviselő javaslatára, és azt sem hiszi, hogy a fiának bármiben hátrány kellene elszenvednie, mert a polgármester családtagja.

Itt ismét érdemes megjegyezni, hogy ez újfent a Fidesz érveire emlékeztet. Amikor 2011 decemberében a kétharmados többség a parlamentben Szájer József kormánypárti EP-képviselő feleségét választotta az Országos Bírói Hivatal elnökének, akkor Lázár János frakcióvezető kijelentette: diszkriminálták volna, ha csak azért nem választják meg, mert „valakinek” a házastársa.

Zajlik a november 6-i ülés

Zajlik a november 6-i ülés

Fotó: Facebook/Németh Angéla

Szilvágyi László, az LMP kerületi politikusa a Narancs.hu-nak arról beszélt, a polgármester fiát tíz éve ismeri, annyi közéleti és civil eseményen vett részt, amennyit a helyi képviselők egyike se tud elmondani magáról. Szerinte rátermett politikus, akinek kétszer annyit kell mostantól dolgozni, hogy bizonyítsa nem érdemtelenül került a bizottságba. Pálmai Attila, a Kétfarkú Kutyapárt képviselője bár felidézte, hogy a nepotizmus vádja érte a testületi ülésen a polgármestert, véleménye szerint mindenki kaphat egy esélyt. Szerinte ha jól fog dolgozni, és hasznára lesz a kerületnek, akkor semmi kivetnivalót nem lát benne.

A lé a tét

A képviselő-testület október végi ülésén a képviselők gondoskodtak a polgármester és saját illetményük emeléséről is, ahogy ez más kerületekben is történt. A képviselők illetményét a polgármester fizetésének 30 százalékával emelték.

A legnagyobb emelkedést a külsős bizottsági tagok illetménye produkálta a 2014-es 44 ezer forintról 200 ezer forintra ugrott, ami ötszörös szorzót jelent. Lehoczki a Narancs.hu-nak azt mondta: a kerület állapotát látva úgy érzi, semmi nem indokolta a díjak emelését.

Neked ajánljuk