Mit várhatnak a reformátusok Balog Zoltántól?

A fény hozója

Belpol

Lelkipásztorból országgyűlési képviselő, később miniszter, majd püspök, a zsinat lelkészi elnöke lett. Balog Zoltán a református egyház és a kormány jó viszonyára vigyázni fog – egyes hangok szerint a kelleténél jobban is.

„A politika világában is lehet jót tanulni. Mindazt, ami abban segít, hogy egyházunk jobban tudja teljesíteni küldetését, használni fogom. Azt a rosszat pedig, amit láttam, megpróbálom nem beengedni az egyházba” – Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke nyilatkozta ezt március végén a Református.hu-nak. Február közepi megválasztása óta rendszeresen megemlíti, hogy politikai pályafutása nem befolyásolja a református egyházban betöltött szerepét. Ahogyan a Magyar Nemzetnek fogalmazott: „Soha nem tettem le a palástot, akkor sem, amikor közéleti, politikai pályára léptem.” Azt fejtegette, hogy a magyar református hagyomány szerint a lelkipásztorok egyébként is vállaltak közéleti szerepet, a református közéleti emberek pedig egyházi szerepet.

Balog Zoltán az 1980-as években református lelkészként tevékenykedett, 1996-ban pedig a Németajkú Református Egyházközség megválasztott lelkésze lett, a Hold utcában teljesített szolgálatot. Politikai szerepet 1998-tól vállalt, egyből Orbán Viktor főtanácsadójaként, 2006-tól országgyűlési képviselő, 2012 és 2018 között az emberi erőforrások minisztere volt. A 2018-as választás után lemondott képviselői mandátumáról és visszatért egyházához; igaz, egy tisztséget idén január végéig megtartott: ő volt a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány, vagyis a Fidesz párt­alapítványának kuratóriumi elnöke annak 2003-as megalakulása óta.

H?sv?t - Balog Zolt?n istentiszteletet tart a Hold utcai reform?

 
Alighanem a gondviselés küldte
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pá, Pista!

2020 őszén megválasztották a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökének, ezzel a 18 év után leköszönt Bogárdi Szabó Istvánt váltotta, aki a zsinat lelkészi elnöke is volt az elmúlt hat évben. Mielőtt Balogból püspökjelölt lett, a zsinat módosított egy fontos szabályt: korábban csak úgy lehetett valakit ilyen fontos tisztségre jelölni és megválasztani, ha legalább tízévnyi folyamatos lelkészi tevékenység állt mögötte. Balog politikai karrierje miatt megszakította a lelkészkedést, így a korábbi szabályok értelmében nem lehetett volna jelölni. Az egyház hivatalos indoklása szerint a gyesen lévő lelkésznőket akarták e módosítással védeni, de e generális változtatással végül Balog Zoltán járt jól.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk