Mit várhatnak a reformátusok Balog Zoltántól?

A fény hozója

Belpol

Lelkipásztorból országgyűlési képviselő, később miniszter, majd püspök, a zsinat lelkészi elnöke lett. Balog Zoltán a református egyház és a kormány jó viszonyára vigyázni fog – egyes hangok szerint a kelleténél jobban is.

„A politika világában is lehet jót tanulni. Mindazt, ami abban segít, hogy egyházunk jobban tudja teljesíteni küldetését, használni fogom. Azt a rosszat pedig, amit láttam, megpróbálom nem beengedni az egyházba” – Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke nyilatkozta ezt március végén a Református.hu-nak. Február közepi megválasztása óta rendszeresen megemlíti, hogy politikai pályafutása nem befolyásolja a református egyházban betöltött szerepét. Ahogyan a Magyar Nemzetnek fogalmazott: „Soha nem tettem le a palástot, akkor sem, amikor közéleti, politikai pályára léptem.” Azt fejtegette, hogy a magyar református hagyomány szerint a lelkipásztorok egyébként is vállaltak közéleti szerepet, a református közéleti emberek pedig egyházi szerepet.

Balog Zoltán az 1980-as években református lelkészként tevékenykedett, 1996-ban pedig a Németajkú Református Egyházközség megválasztott lelkésze lett, a Hold utcában teljesített szolgálatot. Politikai szerepet 1998-tól vállalt, egyből Orbán Viktor főtanácsadójaként, 2006-tól országgyűlési képviselő, 2012 és 2018 között az emberi erőforrások minisztere volt. A 2018-as választás után lemondott képviselői mandátumáról és visszatért egyházához; igaz, egy tisztséget idén január végéig megtartott: ő volt a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány, vagyis a Fidesz párt­alapítványának kuratóriumi elnöke annak 2003-as megalakulása óta.

H?sv?t - Balog Zolt?n istentiszteletet tart a Hold utcai reform?

 
Alighanem a gondviselés küldte
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pá, Pista!

2020 őszén megválasztották a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökének, ezzel a 18 év után leköszönt Bogárdi Szabó Istvánt váltotta, aki a zsinat lelkészi elnöke is volt az elmúlt hat évben. Mielőtt Balogból püspökjelölt lett, a zsinat módosított egy fontos szabályt: korábban csak úgy lehetett valakit ilyen fontos tisztségre jelölni és megválasztani, ha legalább tízévnyi folyamatos lelkészi tevékenység állt mögötte. Balog politikai karrierje miatt megszakította a lelkészkedést, így a korábbi szabályok értelmében nem lehetett volna jelölni. Az egyház hivatalos indoklása szerint a gyesen lévő lelkésznőket akarták e módosítással védeni, de e generális változtatással végül Balog Zoltán járt jól.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.