Tartalom

MaNcs 33. évf. 16. sz. (2021-04-22)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Visszafordíthatatlan

Úgy vonják vissza a lex CEU-t, hogy nem vonják vissza. Palkovics László április 17-én javaslatot tett a felsőoktatási törvény módosítására „az Európai Unió Bírósága ítéletének végrehajtása érdekében” – a miniszter a külföldi egyetemek magyarországi működésének újraszabályozását ígéri, ami szerinte atombiztosan EU-konform lesz, hiszen a kérdéses rendelkezéseket szó szerint a bajor felsőoktatási törvényből emelik át. Jól hangzik, kár, hogy szemfényvesztés az egész.

A szerk.

A szerk.

Gyújtogatók

Érdekes dokumentumot fújt be a szél a Necenzurirano.si nevű szlovén független hírportál ablakán a múlt héten.

Publicisztika

Götz Eszter

Publicisztika

Eltüntetett történelem

Mi vár a közelmúlt építészeti értékeire?  

A hazai építészetben immár nagyobb visszhangot váltanak ki a bontások, mint az építkezések. A „megsemmisítési mániának” nem tudjuk a pontos okait. Hirtelen szükség lesz a telkekre? Vagy az illetékesek meg akarnak szabadulni valamitől, ami állandó jelenlétével a múltra emlékeztet?

Kovács András

Publicisztika

A jelfogó dilemmája

Okos-e változtatni az antiszemitizmus definícióján?

Néhány hete több mint kétszáz egyetemi tanár és kutató „Jeruzsálemi nyilatkozat az antiszemitizmusról” (Jerusalem Declaration on Antisemitism – JDA; jerusalem­declara­tion.org) címmel felhívást tett közzé, amely az International Holocaust Remembrance Alliance – (IHRA; holocaustremembrance.com) által kidolgozott és használt, az EU által ajánlott és több kormány által is elfogadott antiszemitizmus-definíció felülvizsgálatára szólít fel.

Bárány Tibor

Publicisztika

Algoritmusra dobban a szív

Hogyan befolyásolják az ajánlórendszerek az esztétikai választásainkat?

Amióta az emberiség erre fogékony része megértette, hogy az internetes „keresgélés” nem intim, magánjellegű tevékenység, az­óta ugrásszerűen megnőtt a technológiakritikai szólamok száma mind a digitális, mind az offline nyilvánosságban. A félelem és a kétségbeesés érthető.

Egotrip
Belpol

Így szórná el a kormány az uniós ezermilliárdokat

Belpol

Varázsigék a kincsesládához

Érdemi egyeztetés nélkül állt elő a kormány Magyarország helyreállítási tervével. 5800 milliárd forintnyi uniós forrás lehívását célozza meg a dokumentum, amelyet az Európai Bizottság még visszadobhat.

Mit várhatnak a reformátusok Balog Zoltántól?

Belpol

A fény hozója

Lelkipásztorból országgyűlési képviselő, később miniszter, majd püspök, a zsinat lelkészi elnöke lett. Balog Zoltán a református egyház és a kormány jó viszonyára vigyázni fog – egyes hangok szerint a kelleténél jobban is.

Biztonságban vannak-e a személyes adataink?

Belpol

Nem filóznak, profiloznak

Újabb adatszerzésre használta a kormány az oltásregisztrációt, vagy tényleg szükség volt rá az oltási kampányhoz? Milyen adatokat tárol rólunk az állam, és ki férhet hozzá azokhoz?

Külpol

Jovan Divjak élete és műve

Külpol

Sarajovo

Április 8-án Szarajevóban 84 éves korában, rákban meghalt Jovan Divjak tábornok. Az egyike volt azoknak a főtiszteknek, akik Szarajevó 1992 áprilisában kezdődött ostroma alatt a város katonai védelmét megszervezték. Szerb létére lett a független Bosznia-Hercegovina hőse, s maradt nagy ember akkor is, amikor az ország új bosnyák vezetése partvonalra szorította.

Sorköz

Interjú

Sorköz

„Az utókorhoz szólnak”

Vajda Júlia szociológus, pszichológus

Az Ott, akkor… – Túléléstörténetek a soából címmel megjelent könyvében a túlélők elbeszélt élettörténetén keresztül próbálja maga is megérteni s aztán velünk is megértetni a soá élményét. Ennek kapcsán beszélgettünk interjútechnikáról, előítéletekről és az emlékezet formálásának fontosságáról is.

Így dolgoznak a könyvrestaurátorok

Sorköz

Az egér fognyoma

Miért könnyebb egy 500 éves könyvet megőrizni, mint egy 80 évest? Mikor kell karanténba zárni egy kötetet? Mit lehet kezdeni a szújáratokkal és kell-e javítani a zárat Arany János kapcsos könyvén? Megnéztük, hogy mi történik a könyvrestaurátor-műhelyekben.

Könyv

Sorköz

Lélekregény ceruzával

Olga Tokarczuk–Joanna Concejo: Az elveszett lélek

Az angolszász terminológia csendes könyvnek nevezi, amikor a szöveg mellőzésével, csak képekkel mesélnek el egy történetet. Az elveszett lélek szoros értelemben nem sorolható e típusba, hiszen itt kíséri szöveg a képeket, de abban a tekintetben mégiscsak találónak érezhetjük az elnevezést, amilyen érzéseket a könyv kivált.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Szellemidézés

Bede Kincső: Három színt ismerek a világon

A fiatal művész, Bede Kincső (1995) ismertsége már nemzetközi szinten is mérhető. Műveiről rendszeresen és elismeréssel írnak a nemzetközi sajtóban, a Capa központ a 2021-es FUTURES – Európai Fotográfiai Platform tehetségei közé válogatta.

Színház

Nekrológ

Színház

Az a Lengyel Anna

Lengyel Anna (1969–2021)

Eddig még soha nem búcsúztak el tőlem telefonban, mármint: örökre, végérvényesen, visszavonhatatlanul. Ki is csinálja az embert rendesen. El tudtam-e mondani? Meg tudtam-e rendesen kérdezni? Meg tudtam-e értetni? Revideálni, tudtam-e?

Nekrológ

Színház

Minden rendben lesz

Törőcsik Mari (1935–2021)  

A legélénkebb emlékem nem is valamelyik közös munkánkhoz köthető, hanem csupán egy villanáshoz, amikor megnéztük az évtizeddel ezelőtti, majdnem végzetes betegségéből felépülő Törőcsik Marit a Kaposvárott bemutatott Naphosszat a fákon című előadásban.

Nekrológ

Színház

Mari

Törőcsik Mari (1935–2021)

„Amikor a Körhintában játszottam, semmit nem tudtam a színészetről.” Ezt mondta Törőcsik Mari – biztos nem egyszer és biztos nem csak nekem. Ilyesmit szoktak mondani a színészek, színtiszta mórikálásból; késztetést érez az ember, hogy rávágja, „ugyan, dehogynem”. Pedig hát tényleg nem.

Színház

Színház

Mindennek ellenére?!

A Szívhangok alkotóközösség a roma civil szervezetek, színházi szakemberek és társadalomkutatók kezdeményezésére létrejött Sajátszínház Produkcióból alakult, és négy éve az Éljen soká Regina! című előadással mutatkozott be a Trafóban.

Zene

DVD

Zene

Minden egyben

Heggie–McNally: Great Scott

Opera az operajátszásról, ismert és kedves atelier-zsáner ez a zenés színpadon, Mozart Színigazgatójától Donizetti kettős című vígoperáján (Le convenienze ed inconvenienze teatrali/Viva la mamma!) át Richard Strauss vonatkozó műveiig.

Interjú

Zene

„Van egy határ”

Szőke Szabolcs zenész

Elsősorban zenészként és színházi emberként ismerjük, tagja volt az Orfeónak és a Kolindának, az általa alapított különleges zenei és színházi társulat, a Hólyagcirkusz több mint tizenöt éven át működött. Jelenleg is különféle formációkban zenél, kicsi és nagy színpadokon, illetve az utcán. A bácsi zenél címmel most egy karcsú kötetben az utcazenéléseinek történetét írta meg.

Lemez

Zene

Martha Argerich, Theodosia Ntokou: Beethoven

Az idén nyolcvanat betöltő argentin zongoraművészt nem csak az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb muzsikusaként ismeri a világ, Martha Argerich arról is híres, hogy mindig szívesen pártfogol tehetséges pályakezdőket.

Online koncert

Zene

Péterfy Bori & Love Band

A fizetős online koncertek műfaja egyelőre gyerekcipőben jár, különösen akkor nehéz megfelelni az elvárásoknak, ha még csak nem is valós időben megy a produkció, hanem az interaktivitást teljesen kizárva egy előre felvett filmet nézhetnek meg a jegyvásárlók.

Lemez

Zene

Paul McCartney: McCartney III Imagined

Régi hagyományt követve az egykori Beatle 2020 végén ismét kiadott egy emlékezetes szólólemezt, ám az csupán a munka első etapja lehetett, a második menetben főszerephez jutnak régi zenészbarátai és néhány újonnan megismert tehetséges előadó.

Interaktív

tévésmaci

Interaktív

Körtehén

Amikor Sztupa és Troché zsákmányszerző körútra indultak, először a szükségleteiket mérték fel.

Interaktív

Szüret 2021/16.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/16.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Ha nincs ellenanyag, nincs védettség”

Sarkadi Balázs orvos, biokémikus az oltóanyagok hatékonyságáról

Akad a magyar oltási programban egy vakcina, amelyről a szakmai közleményekben bemutatott kutatási eredmények és az EU-engedélyezés híján éppen egy hazai vizsgálat deríthetné ki, mennyire hatékony immunválaszt vált ki.

Gasztro
Mikrofilm

Tévésorozat

Mikrofilm

Szívügyek

Charité

Van valami borzongató varázsuk a történelmi kórházsorozatoknak. Az utolsó ilyen talán Steven Soderbergh A sebésze volt, amely a New York-i Knickerbocker kórház vérrel és ópiummal átitatott első évtizedeit taglalja.

Interjú

Mikrofilm

„Nem ellenkezel”

Guy Pearce színész  

Amióta eljátszotta a James Ellroy regényéből készült Szigorúan bizalmasban a karrierista Ed Exley nyomozót, Hollywood folyamatosan foglalkoztatja. Az HBO új sorozatában, az Easttowni rejtélyekben ismét Kate Winslettel játszik. A brit-ausztrál művészt egy Zoom-kerekasztal keretei közt kérdezhettük.

Torrentmozi

Mikrofilm

Music

Régóta esedékes lehetett már, hogy Sia, a videóklipjeit is saját fejűleg készítő popsztár egy mozivászonra szánt nagyfilmben is kipróbálja magát.

Tévésorozat

Mikrofilm

X generáció

A presztízs show-kból birodalmat építő HBO szép kis tiniuniverzumot kreált a közelmúltban.