Még az is lehet, Tarlós dönt, legyen-e közvetlen főpolgármester-választás, vagy inkább ne

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 8.

Belpol

Vagy egyáltalán a cím megmaradjon-e, vagy mindent kiszervezzenek a kerületi polgármestereknek.

A HVG értesülései szerint a Fidesz Tarlós István személyétől teszi függővé, lesz-e még főpolgármesteri cím és annak közvetlen választása a 2019-es önkormányzati választáson, vagy biztos, ami biztos alapon a kormány inkább gyors iramban átszabja a főváros önkormányzati rendszerét.

Ha sikerül Tarlóssal megegyezni, aki még nem döntötte el, akar-e indulni, a Fidesznek nem sok félnivalója lehet, hisz’ egyelőre (Puzsér Róberten kívül) nincs kihívója Tarlósnak, személye gyakorlatilag garancia lehetne a győzelemre, ezért köti az indulásához a rendszer érintetlenségét a Fidesz.

A lap közlése szerint Tarlós és a Fidesz is tagadja, hogy megszűnne a közvetlen főpolgármester-választás intézménye, ám ennek ellenére a HVG értesülései szerint ez következhet be, ha Tarlós végül mégiscsak nemet mond. A lap indoklása szerint mégpedig azért, mert egy főpolgármesteri címet akár el is veszthet a Fidesz Budapesten, ez nem ugyanaz az eset, mint egy kerületi polgármester-választás esetén, amelyben sikeresek a fideszesek. Ha úgy alakul, hogy nem lesz főpolgármesteri cím, a feladatokat leosztják, kiszervezik, vagyis a kerületi polgármesterek erősebbek lesznek. Tarlóssal egyébként is csak a baj van, a HVG informátorai szerint nehézkes, fáradt, és nem elég készséges a projektek körüli lenyúlásoknál, ami persze nem tetszik a Fidesznek.

(hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk