A Fidesz szerint a szocialisták megalázóan alacsony bérért dolgoztatták korábban az embereket

  • narancs.hu
  • 2018. június 21.

Belpol

Ezért most tök rendben van, hogy megnyirbálják a béreket a cafeteria-rendszer átalakításával.

A Fidesz-frakció csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben a szocialista Korózs Lajos sajtótájékoztatójára reagált, amelyen a képviselő azt kifogásolta, hogy a kormány leépíti a cafeteria rendszerét, ami miatt havonta több tízezer forinttal kevesebbet kapnak majd a munkavállalók, miközben ötmillió forintra kívánja emelni a miniszterek fizetését.

A Fidesz erre kiadott egy közleményt, amely szerint azok a szocialisták beszélnek most, akik a kormányzásuk alatt mindig csak elvettek az emberektől: vagy „munkanélkülivé tették őket, vagy megalázóan alacsony bérért dolgoztatták őket”.

Közben a munkavállalói érdekképviseletek is megszólaltak az ügyben, szerintük az érintett dolgozók jövedelme összességében csökkenni fog, arra számítanak, hogy a béremelés annyival lesz kevesebb, amennyivel magasabbak a munkabér közterhei a cafeteria közterheinél.

A Miniszterelnökség vezetője is kommentálta a tervezetet a mai kormányinfón. Gulyás Gergely szerint a munkáért bér jár, nem pedig béren kívüli juttatás.

Gulyás szerint a cafeteria átalakításában a kormány végleges döntést hozott, a most tervezett lépések nem fognak változni a következő hetek vitái során, és a cafeteria éves kerete sem fog csökkenni, csak annak juttatási módja változik.

Bár a döntés végleges, a szakmai szervezetek hétfőre rendkívüli egyeztetést hirdettek, és a szaktárca tagjaival közösen újratárgyalnák a kedvezmények eltörlését.

Béren kívüli juttatásként persze továbbra is megmarad a SZÉP-kártya.

Figyelmébe ajánljuk