Az LMP is beszáll a Red Bull Air Race elleni buliba

  • narancs.hu
  • 2018. június 21.

Belpol

Online petíciót indítottak az esemény betiltásáért.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján a párt országos elnökségének titkára azt mondta, hogy folytatódik a káosz a fővárosban, mert elindultak a belvárosi lezárások, és a versenyre érkező repülőgépek „már elkezdtek berregni idegesítően a fejünk felett”. A versenyre utalva Kanász-Nagy Máté hozzátette, újra bebizonyosodott, hogy a kormány nem a kisemberek, hanem a nagytőke és a multik oldalán áll.
A sajtótájékoztatón részt vett Turcsán Szabolcs, a párt országos elnökségének tagja, aki felháborítóan soknak nevezte a Red Bull Air Race 1,9 milliárd forintos állami támogatását. Mindeközben a cég 13 millió forint területfoglalási díjat fizet – fűzte hozzá.
Az 1,9 milliárd forintos állami támogatásból közel négyezer hajléktalan számára lehetne teljes ellátást biztosítani – hívta fel a figyelmet.

Miért nem viszik már a francba a főváros közepéről a Red Bull Repülő Bolhacirkuszát? Hármat találgathatsz!

1. Korrupció 2. Kisebbrendűségi komplexus 3. Besenyei Péter Csodálatos dolog a Red Bull Air Race, az biztos. Itt rendezik a UNESCO világörökség áldásaitól többszörösen megtisztelt belváros szívében. Teljesen nyilvánvalóan totál környezetszennyező a buli, bizonyítottan halláskárosodást okoz, s legalább egy hónapig (három hét előtte, egy utána, s akkor még nagyon finomak vagyunk) teljes közlekedési káoszt okoz, legtöbbször útlezárások és parkolási tilalmak formájában.

Az online petícióval nem a hétvégi versenyt akadályoznák meg, hanem a jövő évit és az azt követőket.
Azokra a felvetésekre, hogy más zajos rendezvényeket, például a Sziget Fesztivált vagy a Hungaroringen rendezett versenyeket betiltatnák-e, Turcsán Szabolcs azt felelte, hogy a Szigeten betartják a környezetvédelmi határértékeket. A Hungaroring eredetileg úgy épült, hogy ott csak évi néhány versenyt rendeznek, most viszont szinte minden hétvégén versenyek vannak, ezért felül kell vizsgálni, hogy „meddig engedjük meg ezt a Hungaroringnek” – tette hozzá. 
Kanász-Nagy Mátét kérdezték arról is, hogy az LMP-ből kilépett Hadházy Ákos egyelőre a felszólítás ellenére sem adta vissza a mandátumát. Az országos elnökség titkára azt felelte, hogy a mandátum visszaadása természetes és automatikus reakció lenne egy olyan helyzetben, amikor egy országos listáról bejutott képviselő úgy dönt, hogy mind a pártból, mind a képviselőcsoportból kilép.

Elhagyja az LMP-t Hadházy Ákos

Kilép az LMP-ből a párt volt társelnöke, de parlamenti mandátumát megtartja Hadházy Ákos. A választások után fegyelmi büntetést kapott Hadházy, mert a kampányban az ellenzéki koordinációt szorgalmazta. A számtalan korrupciós ügyet leleplező politikust két évre eltiltották minden választott tisztség viselésétől, a párt etikai bizottsága még súlyosbítaná a büntetését.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.