A fideszesek nem hagyták, hogy a letelepedési kötvényekről és az otthonápolási díjról legyen szó a parlamentben

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. február 13.

Belpol

A meghívott miniszterek és állami cégvezetők sem tisztelték meg jelenlétükkel a költségvetési bizottságot.

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem volt határozatképes az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülése, amelyen a gyermekek otthongondozási díjáról és a letelepedési kötvényprogramról tárgyaltak volna az ellenzéki képviselők.

A bizottsági ülésre meghívást kapott, de nem ment el Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Varga Mihály pénzügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. vezérigazgatója, és Balogh László, az ÁKK igazgatóságának elnöke.

Az ülésen Varjú László , a bizottság elnöke felolvasta Szűcs Lajosnak , a testület fideszes alelnökének levelét, amelyben jelezte, hogy a bizottsági ülésen a kormánypárti képviselők nem kívánnak részt venni. Szűcs Lajos a levélben azzal vádolta az ellenzéki képviselőket, hogy politikai haszonszerzésre használják fel fogyatékossággal élők ügyét. A fideszes politikus jelezte, a kormány az idén januártól új kategóriaként bevezette a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyereküket otthon ápolók számára a gyermekek otthongondozási díját (gyod). Ennek havi összege 2019-ben bruttó 100 ezer forint, és 2022-ig folyamatosan emelkedni fog, amíg el nem éri az akkori minimálbér szintjét. A levélben a bizottság alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az Emmi adatai szerint a jogosultak száma 17 ezer fő, a fenti két szám szorzata megadja a választ arra, hogy milyen a gyod költségvetési hatása.

Varjú László azért lett volna kíváncsi a gyodról szóló tájékoztatóra , mert az érintettek levélben jelezték, hogy az igénylés szempontrendszert diszkriminatívnak tartják.

Ungár Péter  - aki meghívottként vett részt az ülésen - arról beszélt, hogy az otthonápolás ügyében a politikai hisztériakeltés nem az ellenzéki képviselők, hanem éppen az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Fülöp Attila államtitkár részéről zajlik. Jelezte: a gyod pontozási rendszerére vonatkozó adatok kiadását tízéves titkosítás miatt megtagadta tőle a minisztérium.

A bizottság DK-s elnöke a határozatképtelenség megállapítása után a bizottság ellenzéki tagjaival közös sajtótájékoztatón bírálta a Fidesz-KDNP-t és a kormányt, amiért nem jelentek meg az ülésen.

Mesterházy Attila (MSZP) bejelentette: az ellenzéki képviselők egy közös határozati javaslatot nyújtanak majd be, amelyben arra köteleznék a kormányt, hogy  a napi gyakorlathoz és az igényekhez igazítsa az ápolási díj rendszerét. A letelepedési kötvények ügyével kapcsolatban hangsúlyozta: ez a téma már több mint két éve szerepel a bizottság napirendjén, és mindig ugyanazokat a személyeket hívják meg, akik azonban még csak válaszra sem méltatják a bizottság elnökét.

Figyelmébe ajánljuk