Több mint hetven Fidesz-barát színházi ember állt ki a filmművészeti egyetem bedarálása mellett

  • narancs.hu
  • 2020. július 2.

Belpol

Zömmel a szokott arcok: Balázs Péter, Bozsik Yvette, Dörner György, Kálomista Gábor.

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.

A levelet a Palkovics Lászlónak és Semjén Zsoltnak címezték, és azt kérik, tartsák fenn a modellváltásra vonatkozó törvényjavaslatot, mert az "közép és hosszú távon a teljes hazai előadó-művészet javát szolgálja".

A levélben ráadásul kifejtik, hogy "az elmúlt hetek történései azt bizonyítják, hogy az alaposanaz alaposan előkészített és jövőbe mutató modellváltást a magyar felsőoktatási szakemberek, oktatók, volt és jelenlegi hallgatók valamint a felelős előadó-művészeti szakmai szervezetek meggondoltnak és előkészítettnek tartják." Miközben az intézmény hallgatóin kívül már egyre több művész is felszólalt az intézmény átalakítása ellen.

A kormányakaratot támogató levél aláírói szerint mindezzel szemben Palkovics "érdemi tárgyalásokat folytatott az egyetemi közösségek képviselőivel. Köszönjük, hogy leültette egy asztalhoz az érintetteket, és hatáselemzésekre, kidolgozott közép- és hosszú távú tervekre épülő, újító szándékú változást képvisel."

A hetven aláíró között szerepel Balázs Péter, Bozsik Yvette, Dörner György, Kálomista Gábor... A listát itt lehet böngészni.


Janisch Attila a Filmművészeti átalakításáról: Az egészet mélyre ható cinizmus hatja át

Az egyetem filmrendező docense szerint egyszerűen érthetetlen a kormány döntése, ami büntetésként hat. Eldőlt, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) is kiszervezi a kormány az állami felsőoktatási intézmények közül. Az intézmény hirtelen jött modellváltásáról, ennek vélt vagy valós okairól, az egyetem elleni támadásokról és az orbáni politika hatásairól beszélgettünk az egyetem docensével, a Narancs.hu állandó publicistájával.

Neked ajánljuk