A határkerítés maradna, a központosított oktatási rendszer repülne – nyilvános a Momentum programja

  • mk
  • 2017. október 15.

Belpol

A több száz oldalas dokumentum tele van ígéretekkel, csak bírjuk végigolvasni.

Vasárnap délután mutatta be választási programját a Momentum Mozgalom, a több mint 360 oldalas dokumentum már elérhető a párt honlapján – ígéretből, ötletből akad bőven.

Az Indítsuk be Magyarországot! nevet viselő program 12 külön témában részletezi a párt ötleteit, több más mellett érintik az egészségügy, az adó- és bérpolitika, a fenntarthatóság, a közlekedés, a szabadságjogok, a korrupció, az európaiság vagy éppen a migráció kérdését. Kétség nem férhet ahhoz, hogy a több száz oldalas dokumentumot nagyon kevesen fogják elejétől a végéig elolvasni, így most elsősorban a párton múlik, hogy egyszerű, érthető üzenetekkel próbálják a legfontosabb elképzeléseiket megismertetni a választókkal. A programból most mi is csak szemezgetünk.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke

Fotó: Facebook/Momentum Mozgalom

Adókedvezmények és az első évben mindenkinek ingyenes felsőoktatás

Érdekes a program nyelvezete, mert nincs semmi feltételes mód, egyszerűen közlik, hogy ők megcsinálják, amit elképzeltek. Mi azért maradnánk a feltételesnél. Hosszú fejezetet szentelnek annak, hogy mit is csinálnának azért, hogy hosszabb távon is fejlődjön Magyarország. Ha a Momentumon múlna, kiszorítanák az offshore-hátterű cégeket, kivezetnék a papíralapú számlázást, újabb adótípust csak évente egyszer vezetnének be. Megszüntetnék a szolgáltató szektor különadóit, és adó- illetve járulékkedvezményeket biztosítanának a startupoknak.

A program oktatáspolitikai fejezete szerint egyből megszüntetnék az államilag központosított rendszert, az iskolák nagy szabadságot kapnának a helyi tantervek kidolgozásában, ezzel párhuzamosan csökkentenék a pedagógusok óraszámát és túlterheltségét is. Az egyentankönyvek helyett biztosítanák a szabad könyvpiacot. A röghöz kötést kivezetnék, és az első tanévben mindenki számára ingyenessé tennék a felsőoktatást.

A kerítés maradna, a hálapénz eltűnne

Működő államot ígér a Momentum, amelynek része, hogy helyreállítanák az önkormányzatok önállóságát, minden kormányzati és önkormányzati szerződést elérhetővé tennének az interneten, továbbá bevezetnék a törvényjavaslatok nyílt, internetes vitáját. A határvédelemről is szó van a programban, ennek kapcsán a párt azt írja, hogy felállítanának egy „Határ- és Idegenrendészeti Központot, hogy hatékonyan és emberségesen foglalkozzunk a menedékkérőkkel”. A kerítésről az a Momentum álláspontja, hogy azt addig tartanák meg, amíg arra szükség van. A kerítés rongálását nem büntetnék, ahol lehet, kamerarendszerrel váltanák ki a járőrözést.

Kemény vállalások vannak az egészségügyről szóló ígérethalmazban is: ilyen a hálapénz felszámolása, az orvosok és ápolók bérének emelése, az orvosok adminisztratív terheinek a csökkentése, vagy az alapellátás újraépítése. Felvetik, hogy szabadnapot adnának az embereknek ahhoz, hogy biztosan el tudják végezni a kötelező szűrővizsgálatokat, vény nélkül is elérhetővé tennék a sürgősségi fogamzásgátlást, modernizálnák a mentési rendszert.

false

 

Fotó: Facebook/Momentum Mozgalom

Dupla GYED, semmi korrupció

A családsegítő- és a gyermekjóléti szolgálattal együttműködő családok egy főre jutó jövedelmét kiegészítenék 35 ezer forintra, bevezetnék a szociális lakásügynökségeket, hogy „a kihasználatlan önkormányzati lakások ne a haverokhoz, hanem rászorulókhoz kerüljenek”. Családbarát intézkedéseik között egyebek közt megemlítik, hogy megdupláznák a maximum adható GYED-et, átdolgoznák, és akár 25 százalékkal emelnék a családi pótlékot, és munkává minősítenék a fogyatékossággal élő gyermek ápolását, és annak díját a másfélszeresére emelnék.

Ha tehetnék, leszámolnának a korrupcióval, átdolgoznák a választási rendszert, a köztársasági elnököt közvetlenül választanák a polgárok, illetve eltörölnék a sürgős és kivételes eljárásrendben történő törvényhozást, széles körben biztosítanák a társadalmi részvétel lehetőségét. Ha a Momentumon múlna, bűncselekmény lenne, amikor egy képviselő eltitkolja a vagyonát – azokat a képviselőket előállítanák, akik szabotálják a vizsgálóbizottságok működését. Kikényszerítenék a vádemeléseket korrupciós ügyekben, eltörölnék a civiltörvényt, a közbeszerzések rendszerében erősítenék a piaci versenyt és az átláthatóságot, továbbá esélyegyenlőségi tervek kidolgozására köteleznék a munkáltatókat, kiemelten kezelnék a nők bérezésének kiegyenlítését.

Béremelés, áfacsökkentés

A fenntarthatóságról szóló fejezetben sok más mellett arról is írnak, hogy felmondanák Paks II. szerződéseit, támogatnák a szél- és naperőművek telepítését, kivezetnék az energiaszektor különadóit, továbbá létrehoznának egy egységes Környezetvédelmi, Vízügyi és Klímaügyi Minisztériumot.

A nyugdíjasok sem maradtak ki a programból, a nyugdíjminimumot 35 ezer forintra növelnék, adójóváírással növelnék a legalacsonyabb keresetűek bérét, csökkentenék az általános forgalmi adót (áfa), duplájára emelnék a munkanélküli segély időszakát.

Még néhány ígéret: visszaadnák az egyházak függetlenségét, szociális uszodabérletet vezetnének be, a kivándorolt magyaroknak biztosítanák a levélben szavazás lehetőségét, bevezetnék az eurót, csatlakoznának az Európai Ügyészséghez, bezárnák a nemzeti kereskedőházakat és kiirtanák az orosz propagandát.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.