A Jobbik lemondatná Morvai Krisztinát
Morvai Krisztina jobbikos EP-képviseló majálisozik

A Jobbik lemondatná Morvai Krisztinát

  • narancs.hu
  • 2018. április 11.

Belpol

Visszahívnák Morvait, de ő akár 2019-ig is Brüsszelben maradhat.

A Jobbik országos választmánya egyhangúlag felszólította a párt országos vezetését, hogy hívja vissza európai parlamenti mandátumából Morvai Krisztinát, amelyet a Jobbik elnöksége a mai ülésén ellenszavazat nélkül meg is szavazott. 

Morvai a Jobbik listájáról szerzett képviselői mandátumot az Európai Parlamentben. „Régóta intenzív kampányt folytat az őt delegáló párt ellen éppen olyan hazugságokkal és rágalmakkal, amelyeket a Fidesz és propagandasajtója zúdított az elmúlt időszakban a Jobbikra. Jelentős segítséget nyújtott a választási csalásoktól sem visszariadó, diktatúrát építő Fidesz hatalomban tartásában, amely egy egykori jogvédőtől szégyen“ – írja az elnökét vesztett párt szerdai közleményében. Ez a felszólítás azonban semmire nem kötelezi Morvait, aki kitöltheti 2019-ig szóló mandátumát.

A Jobbiknak nincs szerencséje az EP-képviselőivel. Szegedi Csanád, a párt akkori alelnöke 2009-ben lett a párt képviselője Brüsszelben. 2012-ben, miután rádöbbent zsidó származására, kilépett a Jobbikból. A pártból való kilépése után a Jobbik Szegedit is felszólította, hogy adja vissza mandátumát, ő azonban erre nem volt hajlandó, és 2014-ig, mandátuma lejártáig EP-képviselő maradt.

Kovács Béla 2010-ben lett a Jobbik EP-képviselője, ám 2014-ben az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentést tett ellene kémkedés vádjával. Az ügyészség az elmúlt években csalással is megvádolta, tavaly decemberben pedig a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt ellene kémkedés, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt.

Ezután bejelentette, hogy kilép a Jobbikból, de az EP-képviselőségről ő sem mondott le.

Figyelmébe ajánljuk