A jövő heti bírósági döntés után rögtön az EP elé kerül a jogállamisági mechanizmus ügye

  • narancs.hu
  • 2022. február 9.

Belpol

Az EU Bíróság február 16-án délelőtt mondja ki a döntését a perben.

Nem sokkal az Európai Bíróság jövő szerdai ítélethirdetése után már az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjére tűzik a jogállamisági mechanizmus ügyét, írja az EUrologus a hvg.hu-n.

Mint írják, az EU Bíróság február 16-án délelőtt mondja ki a döntését abban a perben, amelyet a magyar és a lengyel kormány indított azt kérve, hogy a bíróság mondja ki az uniós joggal ellentétesnek ezt a jogszabályt. A jogállamisági mechanizmus lényege, hogy ha egy adott államban az EU pénzügyi érdekei veszélybe kerülnek, mert sérülnek a demokratikus normák, akkor az uniós forrásokat fel lehet függeszteni, vissza lehet vonni, vagy csökkenteni lehet a tagállamnak egyébként járó támogatást addig, amíg a jogsértő állapot fennáll.

A lap információját megerősítette Ujhelyi István szocialista EP-képviselő is, aki szintén támogatta a téma napirendre vételét. Szerinte az Európai Bizottság korrekten megvárja az Európai Bíróság ítéletét az ügyben, de „utána egyetlen perc haladékot sem adhat az uniós értékek ellen vétkezőknek”. Ujhelyi szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy minél előbb hozzájusson a neki járó forrásokhoz, ehhez azonban helyre kell állítani a bizalmat, vissza kell állítani a jogállamisági kereteket.

Ennek egyelőre a legnagyobb akadálya továbbra is az orbáni rezsim

– mondta a politikus.

A végső döntést a napirendre vételről egy-két napon belül meghozzák, jelentős vita erről nem várható, hiszen a parlamenti pártok többsége támogatja a javaslatot, és a tárgyaláson várhatóan Ursula von der Leyen is részt vesz majd.

Az Európai Bizottság még novemberben küldött a magyar és a lengyel kormánynak egy úgynevezett közigazgatási levelet, amely a jogállamisági eljárás előszobájának tekinthető, erről itt írtunk bővebben.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka decemberben pedig amellett foglalt állást, hogy a magyar és a lengyel keresetet mint alaptalant el kell utasítani, a jogállamisági eljárásról szóló jogszabályt pedig alkalmazni lehet, mert megfelel az uniós jognak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk