A Józsefvárosi Önkormányzat akadályozza a kerületi romáknak szóló „Ne add el a szavazatod!” kampányt

  • narancs.hu
  • 2018. június 15.

Belpol

Egyszerűen nem adnak területfoglalási engedélyt.

Az ahang.hu és a Khetane Egyesület „Ne add el a szavazatod!” címmel a nyolcadik kerületi időközi választás hajrájára romáknak szóló, politikai tudatosságot elősegítő rendezvényt kezdeményezett. A kampány célja, hogy a helyi roma közösséget mobilizálják az időközi választáson, és bemutassák az induló jelöltek helyi közösségeket is érintő elképzeléseit.

Mivel Kocsis Máté beül a parlamentbe, polgármesteri helyére új embert kell választani. A józsefvárosi időközi polgármester-választáson az eddig alpolgármesteri tisztséget betöltő fideszes Sára Botond kihívója a független Győri Péter, a hajléktalanokat segítő Menhely Alapítvány vezetője, akit az MSZP, az LMP, a DK, a Párbeszéd, a Momentum és a Liberálisok is támogat.

Balogh Lajos, a Khetane közösségszervezője a Józsefvárosi Önkormányzathoz fordult azt kérve, hogy két időpontban engedélyezze a közterület használatát egy június 23-i és egy július 6-i rendezvényre, melyen koncertekkel színesített beszélgetésre, fórumra invitálták volna a kerületben induló jelölteket.
Balogh kitért arra is az önkormányzatnak küldött levelében, hogy a rendezvény pártfüggetlen, a „demokratikus rendet szeretnék erősíteni”.

A két szervezet közlése szerint az önkormányzat nem reagált az írásbeli megkeresésre, azonban Sántha Péterné alpolgármester telefonon felhívta Baloghot. Régi ismeretségükre tekintettel (Sántha Péterné korábban támogatta Baloghot egy kerületi óvodásoknak szóló program megvalósításában) Sántha kérte, Balogh hagyja abba a szervezkedést a kerületben, hisz’ a Fidesz egy csendes kampányt tervezett, amibe egy ekkora esemény a választások előtt nem férne bele. Sántha továbbá Balogh elmondása szerint azt mondta, az írásban tett területfoglalási engedélykérelmét nem tudják támogatni, így a Khetane közösségszervezője mindenképp jobban jár, ha abbahagyja a téma feszegetését a kerületben.

A VIII. kerület ezek szerint nem csak nem ad engedélyt egy-egy kampányesemény, fórum megszervezésére, de alattomos módon, kerülő utakon próbálja meg azt ellehetetleníteni. A rendezvények a helyi roma közösség mobilizálását tűzték ki céljukul, ezt (érthető módon) nagyon nem akarja a Fidesz.

Az ahang.hu és a Khetane bejelentett demonstráció formájában tervezi összevontan megtartani a rendezvényt.

Figyelmébe ajánljuk