Az MTA elnöke szerint nincs garancia arra, hogy megőrizhetik az Akadémia és a tudományos élet függetlenségét

  • narancs.hu
  • 2018. június 15.

Belpol

Lovász László sajnálatosnak nevezte, hogy a tervezet megjelenése előtt nem egyeztettek az MTA vezetésével.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze az MTA péntek reggelre, miután csütörtökön kiderült a 2019-es költségvetés tervezete, miszerint a Magyar Tudományos Akadémiától az újonnan létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz sorolná át az MTA kutatóintézeteinek költségvetését.

Az akadémikusok már előző nap hangot adtak ellenvéleményüknek. A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Lovász László, az MTA elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a tervezet megjelenése előtt nem egyeztettek az MTA vezetésével. Lovász a javaslattervezetben nem látja a garanciákat arra, hogy ezentúl is megőrizhetik az Akadémia és a tudományos élet függetlenségét.

Az ülésen részt vett Palkovics László is, aki a Hír Tv kérdésére azt mondta: „Nem történik államosítás, nem lesz kevesebb pénze az Akadémiának, és kontrollálni sem akarja a kormány.”

Ám arra a kérdésre, ha ez így van, mi szükség van a pénz átcsoportosítására, úgy felelt: „Azért, hogy koordinálja valamilyen módon a forrásokat, és hatékonyabban működjön a magyar kulturális kutatásnak a rendszere, de nézzék még meg a törvényt egyénként, abban látszik néhány módosítás.”

A miniszter elmondása szerint úgy döntik majd el, mibe szól bele a kormány az összegek koordinálásakor, hogy felállítanak egy bizottságot, ők fogják eldönteni, a pénzek kinek, hogyan és hova mennek.

(Hír Tv)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?