A klubrádiósok bizakodnak: "nincs olyan forgatókönyv, ami szerint megszűnne a rádió"

Belpol

Ha minden kötél szakad, még mindig ott az internet.

A csütörtökön megjelenő nyomtatott Magyar Narancsban hosszú riportot közlünk arról, milyen helyzetbe került a Klubrádió azután, hogy a Médiatanács nem hosszabbította meg februárban lejáró frekvenciahasználati engedélyüket. Néhány részlet a cikkből:

A Médiatanács új pályázat kiírását tervezi a frekvenciára, amelyen továbbra is közösségi rádió működne. A pályázaton a Klubrádió minden további nélkül elindulhat, ám a rádiónál úgy látják, frekvenciájuk sorsa ezzel kiszolgáltatottá vált a hatósági önkénynek, ráadásul igazságtalannak érzik hosszabbítási kérelmük elutasítását. „A médiatörvényben valóban szerepel olyan mondat, ami alapján a Médiatanács gyakorlatilag bármit megtehet, az ismételt jogsértésre való hivatkozást viszont abszolút törvénytelennek tartjuk. Nevetséges súlyú, a hallgatókat egyáltalán nem sértő mulasztások miatt fosztanának meg több százezer embert a kedvenc rádiójától” – magyarázza Arató András, a Klubrádió Szolgáltató Zrt. többségi tulajdonosa és igazgatósági elnöke.

„Amikor értesültünk a döntésről, mindenkit sokkolt egy kicsit, de a Klubrádió jó közösség, és optimisták vagyunk, nincs olyan forgatókönyv a fejünkben, ami szerint megszűnne a rádió” – mondja Korpás Krisztina, aki hat éve dolgozik a Klubrádiónál, jelenleg a Reggeli gyors című műsort szerkeszti és a Bonyolult dolgok műsorvezetője. A rádió vezetősége ígéri, bíróságon támadja meg a Médiatanács hosszabbítást megtagadó döntését – de ha kiírják az új frekvenciapályázatot, azon Arató András szerint erkölcsi kötelességük elindulni. A Klubrádió közben a hatósági döntésre is utalva elindította félévenként esedékes adománygyűjtő akcióját („túlélési gyakorlatoknak” is nevezik ezeket a kampányokat), és arra készülnek, hogy ha minden kötél szakad, a hallgatói támogatásokból frekvencia nélkül, az interneten sugározva is megélnek majd. (...)

A rádió múlt héten kapta meg a Médiatanács határozatát a frekvenciahosszabbítási kérelem elutasításáról, ezt a rádió 30 napon belül támadhatja meg a bíróság előtt. Polyák Gábor jogász szerint a pernek nem lesz halasztó hatálya, a Klub így abban reménykedhet, hogy február közepéig számukra kedvezően bírálják el az új pályázatot. „Ez a hatalom szereti, ha hálásak neki. Számukra az is jó helyzet, ha a Klubrádiót hozzák ki győztesként, mert mutogathatnak, hogy felesleges volt a sivalkodás. De persze azt sem bánnák, ha megszűnne egy elég fontos választói réteget elérő kritikus hang” – fejtegeti Polyák.

A Magyar narancs szeptember 24-i lapszámában megjelenő cikkből kiderül az is, hogyan vált a Klubrádió 2010 után az új médiatörvény elleni tiltakozások szimbólumává, és hogy mi köze van a rádióhoz Milkovics Pálnak, aki nemrég egy Orbán-családról készült fotó közlése miatt menesztette a 168 óra főszerkesztőjét. Vegye a lapot, vagy fizessen elő rá itt!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk