A kormány simán lemondott volna a 2019-es minimálbér-emelésről

  • narancs.hu
  • 2019. január 6.

Belpol

Eddig nem ismert részleteket árult el a béralkuról a kormánylapban a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Nem sokon múlt, hogy egyezség hiányában nem a 2018-ban hatályos minimálbérek maradtak érvényben Magyarországon – derült ki Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Magyar Időknek adott interjújából.

A szakszervezeti vezető elmondta, a szakszervezetek közös javaslatát korábban a Munkástanácsok Országos Szövetsége fogalmazta meg: 2019-re 13 százalékos minimálbér és 15 százalékos garantált bérminimum emelést kértek.

A Liga két évre szóló, 38 százalékos javaslattal indult, míg a Magyar Szakszervezeti Szövetség önálló indítványt nem tett.

Ezzel szemben a munkaadók öt-öt százalékos ajánlata, és szintén ötszázalékos bérajánlásra tett javaslata mellől hónapokig nem mozdultak el az álláspontok.

Végül Palkovics elmondása szerint a munkaadók tettek egy nem hivatalos, és nyilvánosság előtt nem is vállalt ajánlatot nyolc-nyolc-nyolc százalékos mértékekre, 2019 mellett 2020-ra is.

Palkovics Imre szerint az adott körülmények között jó, a kompromisszumokkal együtt is vállalható egyezség született megállapodásként.

„Hosszasan mérlegeltünk, végül a döntésünket meghatározta az a tény, hogy két évre kötjük a megállapodást, és azonos mértékű éves emelésekről van szó. A hazai és a világgazdasági folyamatok tükrében ugyanakkor 2020-ban már nem lenne sok esélye a nyolcszázalékos emelésnek” – olvasható a kormánylap interjújában.

Figyelmébe ajánljuk