A kormány továbbra sem tudja elengedni a menekültkérdést, miközben már rég teljesítette az előírt kvótát

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 05., 15:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A biztonság kedvéért azért meghosszabbítják a menekültek miatti válsághelyzetet.

Válságos napjait élheti a Fidesz, hiszen úgy tűnik, hogy miközben már a kormánynak és hűséges követőinek is kezd kínossá válni a végeláthatatlan sorozás és a menekültekkel riogatás, új kampánystratégia híján mégsem tudják elengedni a témát.

Ma újabb fél évvel hosszabbították meg a korábban a tömeges bevándorlás miatt elrendelt válsághelyzetet. Az ehhez szükséges támogatást természetesen megadta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a kormánypárti képviselők szavazataival, míg a testület ellenzéki tagjai nem szavaztak.

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet mellesleg a törvény alapján akkor lehet elrendelni, ha a menedékkérők száma a napi ötszáz főt vagy a tranzitzónában tartózkodók száma a napi ezer főt meghaladja. E feltételek jelenleg messze nem teljesülnek. De ez korábban sem jelentett akadályt, a legutóbbi hosszabbítás március 8-án veszítette volna érvényét, ezért is volt indokolt a mai döntés.

Németh Szilárd felmondta a jól begyakorolt leckét, miszerint az ellenzék azért nem szavazott, mert migránsokat telepítene Magyarországra.

„Európát a jövőben is meg kell tudnunk védeni, és a hazánkat, a hazáinkat, Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát csak határőrizettel tudjuk biztonságossá tenni. Erről van most szó. Ilyen egyszerű a kérdés. Lehet itt összevissza hablatyolni mindent, persze, tudom én, hogy megvan ennek a maga mikéntje, szét kell szedni ezt az egészet, hogy lehessen a bevándorlást támogatni. Hát ezért ülnek itt. De azt hiszem, a bizottság józan többsége evvel ellentétben fog szavazni” – mondta Németh Szilárd.

De szóba került a tavaly befogadott mintegy 1300 menekült és a letelepedési kötvény segítségével Magyarországra érkezett „gazdag bevándorlók” ügye is.

Ezzel kapcsolatban Harangozó Tamás szocialista képviselő emlékeztetett arra, hogy a sokat vitatott uniós döntés nem a jövőre vonatkozik, sőt már teljesült is, hiszen 1291 menekült befogadása már korábban megtörtént.

A kormány észszerűtlen pénzköltésével részletesen foglalkoztunk január 18-i lapszámunkban.

A kerítésen innen – Válsághelyzet és pénzszórás: erre mentek el a százmilliárdok

Hatalmas pénzeket szór el a kormány a határvédelemre hivatkozva, és egy jogszabály lehetővé teszi, hogy közbeszerzés nélkül vásároljon eszközöket, szolgáltatásokat. Csak a rendőrség 100 milliárd forintnál is többet költött el így, ráadásul nem mindig egyértelmű, hogy tényleg a menekülthelyzet indokolta-e az adott beruházást.

(via Hír Tv)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 05., 15:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  tiszapolgári
  2018. március 05., hétfő 22:18
  „persze, tudom én, hogy megvan ennek a maga mikéntje”

  Mert zseni vagy.

 2. 2
  rworse
  2018. március 05., hétfő 20:26
  Igen, Időtér, mellérizsáról szól a cikk.
 3. 1
  Időtér
  2018. március 05., hétfő 19:32
  Mellérizsa, kedves MaNCs!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra