A kormányközeli keresztény lap főszerkesztője a neonáci Erő és Elszántság Mozgalom aktivistája volt

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 11.

Belpol

Nem ítélte el minden kétséget kizáróan azokat a szélsőséges eszméket, amelyeket képviselő szervezetek közelében volt korábban.

A szélsőjobboldali, neonáci Erő és Elszántság nevű mozgalom tüntetéseinek aktív részese volt az adófizetői pénzzel támogatott kormányközeli keresztény újság, a Vasárnap.hu új főszerkesztője Horváth Tamás – írja a Telex.

A nenonáci szervezet a szélsőjobboldali Betyársereg politikai szárnyából és az Identiteszből jött létre, Horváth korábban az Identitesz tagja volt. Horváth Tamás a 888.hu-tól érkezett a kormányközeli keresztény portálhoz.

Horváth először nem válaszolt a Telex megkeresésére, de aztán gyorsan készült vele egy Magyar Nemzet-interjú, amiben elmondja: az Erő és Elszántság „közelében volt“. A portál további kérdéseire előbb nem válaszolt, később azért mégis jelentkezett, hogy felhívja a figyelmet saját jótékony tetteire és katonai elismeréseire.

Majd a nácikat, nyilasokat, náci ideológiát és rasszizmus elítélését firtató kérdésre azt írta, irreleváns, mely eszméket ítéli el, és minden olyan ideológiát elítél, ami nem összeegyeztethető a „természettörvénnyel“ és „a katolikus egyház tanításával“. 

Meg azt is mondta: „a nyilasok által elkövetett túlkapásokkal nem tudok azonosulni.”

Az Erő és Elszántság 2017-ben az EU, a liberalizmus és a migráció ellen tüntetett, ezen a demonstráción Horváth tartotta a megafont a mozgalom akkori vezetőségi tagjainak, László Balázsnak és Lantos Jánosnak. A 24.hu videóján látható, hogy az említett vezetők arról beszéltek: büszkék rá, hogy az európai fehér rassz tagjai. Később az „ébredj, nemzet, tombolj vihar!” rigmust skandálták a mozgalom tagjai, ezt Joseph Goebbels, Hitler propagandaminisztere használta. Horváth egy másik tüntetésen a mozgalom zászlóját tartotta.

A Vasárnap.hu cikkeivel és eszmeiségével ebben az anyagunkban foglalkoztunk:

(Leadképünk a 24.hu videójából van.)

Figyelmébe ajánljuk