A kormánypártiak többsége is csatlakozna az Európai Ügyészséghez

  • narancs.hu
  • 2022. július 29.

Belpol

A Publicus Intézet felmérése szerint a magyarok kétharmada egyetért azzal, hogy az EU-s pénzek folyósítását az országok számára jogállamisági követelményekhez kellene kötni.

A megkérdezettek 66 százaléka támogatja, hogy az uniós pénzek folyósítását a jogállamisági követelmények betartásához kössék. Ha ehhez hozzávesszük azt a 4 százalékot, amely „inkább egyetért” ezzel, akkor már 70 százalékos arányról lehet beszélni - derül ki a Publicus Intézet Népszava megbízásából készített felméréséből. 

A felmérés alapján a megkérdezettek 19 százaléka "kifejezetten ellenzi", emellett  4 százalék „inkább nem ért egyet” azza, hogy az uniós pénzek folyósítását a jogállamisági követelmények betartásához kössék.

A megkérdezettek 7 százaléka pedig  nem tudott, vagy nem akart válaszolni.

A válaszolókat kormánypárti és ellenzéki szempontból lebontva azt lehetett látni, hogy 

  • az ellenzékiek túlnyomó többsége (89 százalék) fejezte ki egyetértését;
  • viszont még a fideszesek 37 százaléka is támogatná, hogy a pénzek folyósításának feltétele legyen a jogállamisági követelmények betartása.
  • A pártválasztásukban bizonytalanok 72 százaléka is így gondolja.

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy Magyarországnak csatlakoznia kellene-e az Európai Ügyészséghez, hogy a korrupciós és más típusú visszaéléseket ők is vizsgálni tudják?

Erre a kérdésre az összes megkérdezett háromnegyede igennel válaszolt.

Az elképzelést csupán 15 százalék utasítja el (10 százalék nem válaszolt).

A felmérés szerint ráadásul a kormánypártiak többségének is elege van a korrupcióból: a fideszesek 39 százaléka elutasítja, de 43 százaléka pártolja az ötletet, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez. (18 százalékuk nem foglalt állást a kérdésben.)

(A felmérés a magyarországi felnőtt népességre nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív; és telefonos és online kérdőíves adatfelvétellel, 2022. július 20-22-e között, 1004 fős mintán történt.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk