A Kúriához fordul az LMP a visszadobott klímanépszavazási kérdés miatt

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 13.

Belpol

A Fidesz csak akkor tesz bármit is az éghajlat védelmében, ha kikényszerítik belőle  - hangoztatta Schmuck Erzsébet.

A Kúriához fordul az LMP a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által nem hitelesített klímanépszavazási kérdés miatt – jelentette be pénteken  Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke egy  online sajtótájékoztatón.

Schmuck Erzsébet kiemelte, a klímavédelem ügyében cselekedni kell, és a Fidesz "csak akkor fog, ha ezt mi, állampolgárok kikényszerítjük". Erre szolgálna a népszavazás, így miután az NVB "mondvacsinált okokra hivatkozva" elutasította az LMP szigorúbb, 65 százalékos klímacélokra vonatkozó népszavazási kérdését, fellebbeznek a Kúriánál – idézi szavait az MTI.

Emlékeztett rá: a héten az ENSZ is "megkongatta a vészharangot, kiadta az emberiség számára a vörös kódot". Az ENSZ éghajlatváltozási kormányközi testületének legfrissebb jelentése alapján "vagy most cselekszünk, azonnal és összehangoltan, vagy nem lesz több esélyünk".

 Az LMP társelnöke szerint, a Fidesz csak a "vonakodásban", az "ellenség keresésében erős", a célszámai, a 2030-ig vállalt 40 százalékos csökkentés semmire sem elég. Szinte teljes a tudományos konszenzus, hogy a globális felmelegedés sikeres mérsékléséhez és a legsúlyosabb következmények elkerüléséhez az Európai Uniónak, így Magyarországnak is 2030-ig 65 százalékkal kellene csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását .Ez ugyan komoly kihívás, de nem választható opció: vagy meglépjük, vagy a civilizációnk léte kerül közvetlen veszélybe - mondta.

Schmuck szerint a magyar polgárokat megilleti a jog, hogy véleményt mondhassanak egy ilyen fontos kérdésben. Ha a Kúria hozzájárul, akkor népszavazáson, ha nem, akkor legkésőbb 2022 tavaszán az országgyűlési választáson.

 Az NVB július 30-i ülésén tagadta meg a népszavazási kérdés hitelesítését. Az indoklás szerint azért, mert egy eredményes népszavazás három évig köti az Országgyűlést, a kezdeményezés azonban 2030-ig teljesítendő kötelezettségvállalás bevezetését célozza. Így a kérdés az NVB többsége szerint megtéveszti a választókat, amikor azt sugallja, az "igen" válasszal öt-hat évig tartó kötelezettséget róna az Országgyűlésre. A bizottság határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!