A magyar egyetemisták nem lehetnek politikai bosszú eszközei – mondja a párt, amely éppen ezt csinálja

  • narancs.hu
  • 2023. október 28.

Belpol

Érdekes interpretációval állt elő a Fidesz ifjúsági tagozata.

„Az Erasmus és a Horizont program nem lehet politikai furkósbot, el a kezekkel a magyar egyetemektől, ne engedjünk a politikai zsarolásnak, állj ki te is a magyar egyetemisták és kutatók mellett!” – mondta Hidas Dóra, a Fidelitas külügyi és uniós kabinetvezetője.

Ez csak azért érdekes, mert a magyar felsőoktatás azért szorult ki az európai kutatói hálózat vérkeringéséből, a felsőoktatásra szánt EU-s pénzek azért nem érkeztek meg, mert a Fidesz politikusokat, pártközeli üzletembereket és kádereket ültetett az egyetemek kuratóriumaiba azután, hogy alapítványi formába helyezte – azaz privatizálta – azokat.

Mindezek után érdekes, hogy a Fidelitas szerint „a magyar egyetemisták nem lehetnek politikai bosszú eszközei”.

Hegedűs Barbara, a szervezet külügyi igazgatója szerint a kormány hiába fizeti ki azokat az ösztöndíjakat, amelyeket Brüsszelből „stoppolnak”, hiába teljesíti az Európai Bizottság minden kérését a magyar egyetemekkel kapcsolatban, minden körben újabb és újabb kifogásokat találnak arra, hogy miért nem akarnak megegyezni.

A Horizont és az Erasmus fontosságáról januári cikkünkben írtunk. Navracsics Tibor azóta is csak ígérgeti, hogy meglesznek a pénzek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?