Visszatartott uniós források: az Erasmus-program

Nélküled

Belpol

Nagyon megsínylené a hazai felsőoktatás és a kutatás-fejlesztés, ha az Európai Unió befagyasztaná az oda szánt forrásokat. Az Európai Bizottság rendesen odacsapott Orbánéknak, de a magyar kormánynak van még esélye a korrekcióra.

A szélesebb nyilvánosság, s talán a kormány egyes tagjai számára is január 9-én derült ki, hogy az Európai Bizottság (EB) illetékes főigazgatóságainak alig udvarias mondatai azt jelentik, hogy a NER-kádereknek privatizált 21 egyetem nem kaphat forrásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból. A levélről először beszámoló Népszava azt is megírta, hogy a tiltás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik. Az EB indoklása szerint aggályos, hogy a magyar hatóságok „nem képesek vagy nem hajlandók arra (…), hogy megfelelően kezeljék a korrupció kockázatát”, így a közérdekű vagyonkezelő alapítványok vezető testületeiben még mindig magas rangú fideszes politikusok ülnek. Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, aki maga is kuratóriumi elnök a Pannon Egyetem alapítványában, az első pillanatokban félreértésről beszélt, amit ő, mint rutinos brüsszeli diplomata hamar elsimít majd. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy az EB lépése „elfogadhatatlan, tűrhetetlen”, a magyar kormány pedig kész perre menni az Erasmusért – aztán pár perccel később megjegyezte, „a hosszú határozat tizennyolcadik sorában” elrejtett kitételre nem figyeltek kellőképpen. Orbánék valószínűleg kezdettől érzékelték, hogy az EB szerint politikusok nem maradhatnak az érintett egyetemi kuratóriumokban: ősszel ugyanis elfogadták, majd rövid úton eltörölték a törvényt, miszerint a NER-es elitnek választania kell a két állás között. A január 12-i kormányinfón Gulyás ezt azzal magyarázta, „azt hitték”, a Bizottság mégsem tartja összeférhetetlennek az ilyesfajta pozícióhalmozást.

Gulyás kifogása – „másik tíz, egyébként nagyobb jelentőségű üggyel foglalkoztunk” – annyiban jogos, hogy a magyar jogállamiságot erodáló intézkedések visszaszívása nem egyszerű feladat, pláne, ha még a Bizottság elégedetlen is a 17 pontos bűnlajstrom korrekcióival. Az Erasmus-ügy mindenesetre jóval érzékenyebben érinti a kormányt, mint gondolnánk, és biztos fájóbb, mint a belföldi propagandacélokat szolgáló homofóbtörvény eltöröltetése. Hiába igyekezett Orbán Viktor január 13-án az állami rádióban úgy beállítani az Európai Tanács lépését, mint a „más ember gyerekén” kiélt bosszút, uniós források nélkül nem pusztán annak a 22–23 ezer hallgatónak az európai kalandja van veszélyben, akik az Erasmus-ösztöndíjakat igénybe vennék, hanem a NER képére formált hazai felsőoktatás, s legfőképpen az „alapítványosdi” sikere is.

Kétmilliárd eurós játszma

A Népszava cikke nyomán kirobbant ügyről első pillantásra úgy tűnhetett, csak néhány ezer fiatal nyugat-európai szemeszterének tesz keresztbe. Ám jóval több forog kockán. Az Erasmus+ oktatói és hallgatói mobilitási ösztöndíjainak elveszítése azok számára is jól látható, akik nem merültek el a felsőoktatás strukturális mélyrétegeiben. Az utóbbi években egyre több hallgató tanulhatott fél éven át külföldi egyetemen – 2007-ben még csak 3 ezer, 2019-ben már több mint 8 ezer körül volt a bilaterális szerződések száma –, a teljes program 2020-ban összesen 22 ezer magyar diákot érintett, és mintegy 40,45 millió eurójába került az uniónak. De az Erasmus+ részeként valósultak meg azok az intézményi együttműködési projektek is, amelyek kisebb részben kutatásra, nagyobb részben pedig szakmai fejlesztésre, közös tananyagok, stratégiák kidolgozására irányultak. Ha ebből is kimaradnak a magyar intézmények, az halálos döfés az amúgy sem oly’ versenyképes magyar felsőoktatásnak, hiszen ezekben épülnek és mélyülnek az intézmények közötti kapcsolatok, amelyekből utóbb komolyabb kutatási-fejlesztési projektek jönnek létre – például a Horizont Európa programon belül. A fentiekből jól látszik tehát, hogy a Miniszterelnökség gyors tűzoltásnak szánt ígérete, miszerint a magyar kormány kész kifizetni az ösztöndíjak költségét, ha az EU-val folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre, üres szólam. Ha az az 5 milliárd forint, amennyit a kormány említ, helyes becslésnek bizonyul is, nem biztos, hogy a partneregyetemek továbbra is fogékonyak lesznek az együttműködésre. Az Erasmusban részt vevő európai intézmények körében ugyanis általános a bizalomvesztés a magyar egyetemek irányába: nem pusztán az alig két éve történt „alapítványosítás” miatt, de azért is, mert a magyar felek a különféle hatástanulmányok szerint eddig is gyatrán használták ki a programot, és nem fogadták el olyan mértékben a külföldön teljesített hallgatói krediteket, mint ahogy a külföldiek elfogadták az itt megszerzetteket.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.