A magyarok a kormánnyal ellentétben nem gondolják politikai akciónak a pedagógussztrájkot

  • narancs.hu
  • 2022. március 18.

Belpol

A választások közeledtével ezt a kormány is kezdi észrevenni.

A magyar lakosság mindössze 21 százaléka osztja a kormány álláspontját, amely szerint a pedagógussztrájk csak politikai hangulatkeltés a választások előtt – erre a Publicus Intézet friss közvélemény-kutatása mutatott rá, amelynek eredményeiről a Telex számolt be.

A kutatás szerint a megkérdezettek 63 százaléka úgy véli, hogy a tanárok azért kezdtek sztrájkolni, mert magasabb béreket akarnak.

Az egyetértési skálákkal dolgozó kutatás arra is rámutatott, hogy a magyar társadalom többsége, 63 százaléka tehát nem politikai, hanem inkább bérharcnak látja a sztrájkot.

A pártpreferenciák alapján a kormánypártiak 46 százaléka ért egyet a fideszes állásponttal. Az ellenzékiek körében ez a kérdés kevésbé megosztó: 87 százalékuk egyetért a tanárok követeléseivel, és nem gondolja, hogy politikai akció lenne a sztrájk – ez utóbbival csupán 3 százalék tudott azonosulni a Telex szerint.

A válaszadók között, akinek általános- vagy középiskolás gyereke van, a többség – 65 százalék – azzal ért egyet, hogy nem politikai, hanem bérküzdelem a sztrájk, a kormányzati narratívával pedig a családosok mindössze 23 százaléka értett egyet.

Abban a kérdésben, hogy a tanárok sztrájkja jogos-e annak ellenére is, hogy a kormány időközben megkérdőjelezhetővé tette annak legitimását egy rendelet kiadásával, már megosztottabb a kép. A többség, a válaszadók 51 százaléka még így is jogosnak tartja a sztrájkot, 31 százalék viszont már inkább nem.

A pártpreferenciákat nézve itt is jelentős eltérések mutatkoznak: a fideszes szavazók mindössze 9 százaléka válaszolt úgy, hogy a rendelet ellenében is jogos a sztrájk, míg 70 százalékuk úgy, hogy inkább nem az. Eközben az ellenzéki szavazók 93 százaléka úgy látja, hogy a munkabeszüntetés inkább jogos a hatályos rendelettel szemben is.

Eközben a választások közeledtével a kormánykommunikáció is kezd enyhülni a kérdésben, először Gyulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismerte el, hogy igazuk van a sztrájkoló tanároknak, ma pedig Kövér László fideszes házelnök nyilatkozott hasonló módon:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk