A megbetegedések 87 százalékát már az omikron okozza az NNK szerint

  • narancs.hu
  • 2022. január 19.

Belpol

Öt napja még csak 29 százalékot mondtak Müller Cecíliáék.

Magyarországon is uralkodóvá vált a koronavírus omikron variánsa, a megbetegedések 87 százalékát már az omikron okozza, és csak 13 százalékát a delta variáns - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Ez azért érdekes adat, mert a Müller által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ öt napja, január 14-én még azt bizonygatta, hogy csak a megbetegedések 29 százalékáért felelős az omikron, és megkérdőjelezték a magánlaborokból származó, ennél jóval nagyobb omikron-dominanciát mutató adatok relevanciáját.

Vagy extrém gyorsan szorította ki az omikron a deltát, vagy valamiről lemaradtak az NNK-nál, és mégiscsak a magánlaborok eredményei muatták a valós tendenciát.

Müller a videóban arról is beszél, hogy az omikron az oltottakat is megfertőzheti, de a betegség náluk jóval enyhébb lefolyású. Azt mondta, a fertőzésen átesettek is csak a védőoltás beadatásával tehetnek szert megnyugtató védelemre. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk