A Mi Hazánk helyi, az LMP országos népszavazást sürget az akkumulátorgyárral kapcsolatban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 20.

Belpol

Nem támogatják, hogy Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalom akar lenni.

„Az emberek, a helyi lakosság akarata ellenére nem épülhet meg a kínai akkumulátorgyár Debrecenben” – jelentette ki az LMP társelnöke. Schmuck Erzsébet azt mondta, a közmeghallgatáson a hatóságok megelőlegezték, hogy a beruházásnak nem lesz olyan környezeti hatása, amely túllépné a határértékeket, amely veszélyeztetné az emberek környezetét. Az LMP társelnöke szerint Debrecen polgármestere és önkormányzata az elmúlt hónapokban elmulasztotta, hogy a beruházásról megfelelő módon tájékoztassa a lakosságot, és tapasztalható, hogy egyfajta bizalmatlanság alakult ki a városvezetés és az emberek között.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Debrecenben botrányba fulladt a mai lakossági fórum, a főispánt hazaárulónak nevezték, és lincshangulat volt a világ legnagyobb kínai akkugyártójának tervezett beruházása miatt.

LMP: A klímaváltozás korában nem okos befektetés

Schmuck Erzsébet bírálta azt a kormányzati szándékot, hogy Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalom legyen. „Amikor Magyarországon is a klímaváltozás korát éljük, és nem lehet tudni, hogy kevés víz lesz, vagy sok, amikor energiaválság van, nem válhatunk olyan nagyhatatommá, amely víz- és energiafaló iparra épül” – jegyezte meg a politikus.

Keresztes L. Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke szerint minden város veszélybe kerülhet, így az LMP országos népszavazást indít, hogy megakadályozza a Fidesz tervét, hogy Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalom legyen. Indítványozni fogják az Országgyűlésben, hogy a törvény erejével kötelezzék a gyártókat monitoring-kutak üzemeltetésére, a vizsgálatok nyilvánosságra hozatalára, és amennyiben elváltozást tapasztalnak, a szennyező gyár azonnali leállítására - mondta az ellenzéki politikus.

 
Lakossági fórum Debrecenben 2023. január 20-án
Facebook/LMP
 

Mi Hazánk: Kína gyarmatosító

Apáti István, Mi Hazánk Mozgalom alelnöke és országgyűlési képviselője pénteken, a beruházásról tartott közmeghallgatás tapasztalatait összegezve sajtótájékoztatóján azt mondta, „a kormányzati gépezet, beleértve a kínait, Debrecen szilaj ellenállásába fog ütközni, döntően a civilek, a választópolgárok ellenállásába.” Szóvá tette azt is, hogy a közmeghallgatáson az általa gyarmatosítóknak nevezett kínai befektetők jelen lévő képviselői arra sem voltak hajlandóak, hogy igennel vagy nemmel válaszoljanak a nekik feltett kérdésre: „létezik-e olyan közakarat, amely őket távolmaradásra, a beruházás leállítására, visszavonulásra rábírja.” Az egyetlen, ami eredményt hozhat, a helyi ügydöntő népszavazás - tette hozzá, megjegyezve, hogy ehhez legalább 35 ezer aláírásra van szükség néhány hét alatt, amihez pártja minden segítséget megad.

„A választópolgárok, civilek széles közösségének meg kell mutatnia, hogy pártokkal vagy pártoktól függetlenül képesek az önszerveződésre, amely egy ilyen komoly akció végrehajtásához szükséges” – mondta az ellenzéki párt alelnöke Debrecenben, megjegyezve, „ezt a kormányt és egyik legfőbb bástyáját, Debrecent nem lehet, csak erővel meghátrálásra bírni.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.