A Mi Hazánk helyi, az LMP országos népszavazást sürget az akkumulátorgyárral kapcsolatban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 20.

Belpol

Nem támogatják, hogy Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalom akar lenni.

„Az emberek, a helyi lakosság akarata ellenére nem épülhet meg a kínai akkumulátorgyár Debrecenben” – jelentette ki az LMP társelnöke. Schmuck Erzsébet azt mondta, a közmeghallgatáson a hatóságok megelőlegezték, hogy a beruházásnak nem lesz olyan környezeti hatása, amely túllépné a határértékeket, amely veszélyeztetné az emberek környezetét. Az LMP társelnöke szerint Debrecen polgármestere és önkormányzata az elmúlt hónapokban elmulasztotta, hogy a beruházásról megfelelő módon tájékoztassa a lakosságot, és tapasztalható, hogy egyfajta bizalmatlanság alakult ki a városvezetés és az emberek között.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Debrecenben botrányba fulladt a mai lakossági fórum, a főispánt hazaárulónak nevezték, és lincshangulat volt a világ legnagyobb kínai akkugyártójának tervezett beruházása miatt.

LMP: A klímaváltozás korában nem okos befektetés

Schmuck Erzsébet bírálta azt a kormányzati szándékot, hogy Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalom legyen. „Amikor Magyarországon is a klímaváltozás korát éljük, és nem lehet tudni, hogy kevés víz lesz, vagy sok, amikor energiaválság van, nem válhatunk olyan nagyhatatommá, amely víz- és energiafaló iparra épül” – jegyezte meg a politikus.

Keresztes L. Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke szerint minden város veszélybe kerülhet, így az LMP országos népszavazást indít, hogy megakadályozza a Fidesz tervét, hogy Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalom legyen. Indítványozni fogják az Országgyűlésben, hogy a törvény erejével kötelezzék a gyártókat monitoring-kutak üzemeltetésére, a vizsgálatok nyilvánosságra hozatalára, és amennyiben elváltozást tapasztalnak, a szennyező gyár azonnali leállítására - mondta az ellenzéki politikus.

 
Lakossági fórum Debrecenben 2023. január 20-án
Facebook/LMP
 

Mi Hazánk: Kína gyarmatosító

Apáti István, Mi Hazánk Mozgalom alelnöke és országgyűlési képviselője pénteken, a beruházásról tartott közmeghallgatás tapasztalatait összegezve sajtótájékoztatóján azt mondta, „a kormányzati gépezet, beleértve a kínait, Debrecen szilaj ellenállásába fog ütközni, döntően a civilek, a választópolgárok ellenállásába.” Szóvá tette azt is, hogy a közmeghallgatáson az általa gyarmatosítóknak nevezett kínai befektetők jelen lévő képviselői arra sem voltak hajlandóak, hogy igennel vagy nemmel válaszoljanak a nekik feltett kérdésre: „létezik-e olyan közakarat, amely őket távolmaradásra, a beruházás leállítására, visszavonulásra rábírja.” Az egyetlen, ami eredményt hozhat, a helyi ügydöntő népszavazás - tette hozzá, megjegyezve, hogy ehhez legalább 35 ezer aláírásra van szükség néhány hét alatt, amihez pártja minden segítséget megad.

„A választópolgárok, civilek széles közösségének meg kell mutatnia, hogy pártokkal vagy pártoktól függetlenül képesek az önszerveződésre, amely egy ilyen komoly akció végrehajtásához szükséges” – mondta az ellenzéki párt alelnöke Debrecenben, megjegyezve, „ezt a kormányt és egyik legfőbb bástyáját, Debrecent nem lehet, csak erővel meghátrálásra bírni.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.