Botrányba fulladt a tervezett akkugyár miatt a lakossági fórum Debrecenben

  • narancs.hu
  • 2023. január 20.

Gazdaság

A főispánt hazaárulónak nevezték, lincshangulat volt a kínai beruházás miatt a megyei jogú városban.

Több mint kétszázan zsúfolódtak be a 160 fős terembe a debreceni lakossági fórumon, ahol a kínai befektetők által, magyar állami támogatással épülő akkumulátorgyár ügyében, a környezetvédelmi engedélyeztetésről szólt a közmeghallgatás.

A fórumon ellenzéki pártok, az LMP és a Mi Hazánk is képviselték magukat.

A Telex beszámolója szerint Rácz Róbert hajdú-bihari főispán és Dr. Hajduné Dr. Kovács Mária Mónika, a vármegyehivatal környezetvédelmi vezetője nem tudta zavartalanul megtartani a prezentációját, mert állandó bekiabálások hallatszottak. A résztvevők hazaárulónak nevezték a fejeseket.

Tóth Roland, az Enviprog Group vezetője az asztal mögé bújva olvasta fel a prezentációját, tőle azt követelték, hogy álljon fel.

 
Fotó: LMP - Magyarország Zöld Pártja / Facebook

 

A beruházó a világ vezető akkugyártója, a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL). A projektről a magyar állam már megegyezett a céggel, és sok civil sérelmezte, hogy őket csak ezután kérdezik meg. Egy felszólaló szerint helytelen, hogy míg az állam 88 milliárd forinttal támogatja a projektet, az iskolákat nem tudják rendesen kifűteni.

„Akkor mi van Göddel?” – kérdezték az esemény egy pontján, amikor a prezentálók azt ígérték, bezáratják a gyárat, ha nem tartják be az iparbiztonsági szabályokat.

A CATL beruházása a megépítéssel és az üzembe helyezéssel 3000 milliárd forintba kerül, 2025-re 9000 dolgozót foglalkoztatna, éves kapacitása 100 gigawattóra, vízigénye pedig nap 3-6000 köbméter.

A tiltakozók szerint akkumulátorgyár vízigénye nagyobb lesz, mint egész Debrecené, ami növeli az aszályveszélyt, a vegyi anyagok szennyezni fogják a környezetet, és a gyárhoz szükséges dolgozók is csak vendégmunkásokkal lehetséges. A gödi Samsung rendszeresen megszegi a jogszabályokat, például mérgező vegyi anyagokkal szennyezték a talajvizet. Nem várnak mást a CATL-tól sem.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.