Botrányba fulladt a tervezett akkugyár miatt a lakossági fórum Debrecenben

  • narancs.hu
  • 2023. január 20.

Gazdaság

A főispánt hazaárulónak nevezték, lincshangulat volt a kínai beruházás miatt a megyei jogú városban.

Több mint kétszázan zsúfolódtak be a 160 fős terembe a debreceni lakossági fórumon, ahol a kínai befektetők által, magyar állami támogatással épülő akkumulátorgyár ügyében, a környezetvédelmi engedélyeztetésről szólt a közmeghallgatás.

A fórumon ellenzéki pártok, az LMP és a Mi Hazánk is képviselték magukat.

A Telex beszámolója szerint Rácz Róbert hajdú-bihari főispán és Dr. Hajduné Dr. Kovács Mária Mónika, a vármegyehivatal környezetvédelmi vezetője nem tudta zavartalanul megtartani a prezentációját, mert állandó bekiabálások hallatszottak. A résztvevők hazaárulónak nevezték a fejeseket.

Tóth Roland, az Enviprog Group vezetője az asztal mögé bújva olvasta fel a prezentációját, tőle azt követelték, hogy álljon fel.

 
Fotó: LMP - Magyarország Zöld Pártja / Facebook

 

A beruházó a világ vezető akkugyártója, a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL). A projektről a magyar állam már megegyezett a céggel, és sok civil sérelmezte, hogy őket csak ezután kérdezik meg. Egy felszólaló szerint helytelen, hogy míg az állam 88 milliárd forinttal támogatja a projektet, az iskolákat nem tudják rendesen kifűteni.

„Akkor mi van Göddel?” – kérdezték az esemény egy pontján, amikor a prezentálók azt ígérték, bezáratják a gyárat, ha nem tartják be az iparbiztonsági szabályokat.

A CATL beruházása a megépítéssel és az üzembe helyezéssel 3000 milliárd forintba kerül, 2025-re 9000 dolgozót foglalkoztatna, éves kapacitása 100 gigawattóra, vízigénye pedig nap 3-6000 köbméter.

A tiltakozók szerint akkumulátorgyár vízigénye nagyobb lesz, mint egész Debrecené, ami növeli az aszályveszélyt, a vegyi anyagok szennyezni fogják a környezetet, és a gyárhoz szükséges dolgozók is csak vendégmunkásokkal lehetséges. A gödi Samsung rendszeresen megszegi a jogszabályokat, például mérgező vegyi anyagokkal szennyezték a talajvizet. Nem várnak mást a CATL-tól sem.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk