A minisztérium azzal tagadja, hogy bezár a Honvédkórház koraszülöttosztálya, hogy azt mondja, csak nem fog működni egy darabig

  • narancs.hu
  • 2018. november 28.

Belpol

Tehát egy ideig mégiscsak zárva lesz.

A hvg.hu meg néhány napja, hogy az orvoshiány miatt ellehetetlenült a Honvédkórház koraszülöttcentrumának működése, ezért december 15-én be is zárják az ország egyik legmagasabban jegyzett Perinatális Intenzív Centrumát (PIC). Néhány hétig ezért más kórházak felelnek az ellátandó kismamákért és kisbabákért.

"A napokban megjelent sajtóhírekre" reagálva a Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy a megjelent hírekkel szemben az intézmény koraszülött osztálya nem zár be.

Majd ezután közlik:

"Kapacitáshiány miatt - az illetékes tárcával folyamatosan egyeztetve - a PIC előre láthatóan 2018. december 16-tól kezdődően rövid időre, átmenetileg elsődlegesen a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház azonos profilú osztályaira intézményekbe irányítja a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket. Így a biztonságos ellátás folyamatos."

Tehát tulajdonképpen tagadásként felvezetve éppen azt ismerik el, hogy minden a megírtaknak megfelelően történik: egy rövid ideig szünetel az ellátás az osztályon, más kórházakba irányítják a pácienseket az osztályról.

A helyzet megoldásának lehetőségéről a közlemény úgy tájékoztat, hogy "a kórház vezetése az osztályon dolgozó és munkát vállaló orvosok és ápolók anyagi megbecsülését kiemelten fontosnak tartja, ezért ösztönzőrendszer bevezetését tervezi. Cél a szakemberhiány mielőbbi pótlása, hogy a PIC ismételten országos hírnevéhez méltó módon tudjon gondoskodni a pici koraszülöttekről. A Honvédkórház Koraszülött Intenzív Centrum működése néhány héten belül ismételten visszaáll a családok, az édesanyák, a babák szolgálatába."

Kiemelik, hogy "a Honvédkórház Koraszülött Osztálya (PIC - intenzív koraszülött ellátási részleg) Magyarország kiemelkedő koraszülött részlege, ahol a munkatársak áldozatos munkával, elhivatottsággal látják el feladataikat nap, mint nap, és gondoskodnak a rájuk bízott pici újszülöttekről."

Orvoshiány miatt bezárják a Honvédkórház koraszülöttcentrumát

Hetekig más kórházak felelnek az ellátandó kismamákért és kisbabákért. Állítólag már folynak az egyeztetések a probléma megoldására. A hvg.hu információi szerint az orvoshiány miatt ellehetetlenült a Honvédkórház koraszülöttcentrumának működése, ezért december 15-én be is zárják az ország egyik legmagasabban jegyzett Perinatális Intenzív Centrumát (PIC).

Figyelmébe ajánljuk