A MOK etikai bizottsága egyetért az új abortuszrendelettel

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 14.

Belpol

A szülészek viszont zavart keltőnek találják Pintér Sándor intézkedését.

Kedd reggel derült ki, hogy egy belügyminiszteri rendelettel módosították az abortuszra vonatkozó szabályokat. Ennek lényege, hogy a rendelet életbe lépésétől kezdve az abortusz elvégzéséhez az állapotos nőnek kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet, amely igazolja, hogy az érintett meghallhatta a magzat szívhangját.

A Népszavának nyilatkozó nőgyógyászok szerint azonban ez a szabályozás elsősorban csak arra jó, hogy zavart, nyugtalanságot, feszültséget keltsen. A szakemberek szerint a magzati életfunkciók működésére utaló tényező lehet ultrahangfelvétel is, amelyen az 5.- 6. terhességi héttől lehet látni a magzatot, a szívhangot pedig a 8. héttől lehet füllel is felismerni. A megkérdezett szülész-nőgyógyászok a közül többen is indulatosan reagáltak a lap szerint a változtatásra, leginkább arra, hogy két nappal a hatályba lépés előtt, mindenféle szakmai egyeztetés nélkül zajlott. A lapnak a legtöbb szakember nem kívánt nyilatkozni, viszont Pusztai Erzsébet, a jobboldali kormány egykori államtitkára, aki annak idején az abortuszkérdésben eredményesen képviselte a szülő korú nők érdekeit, arról beszélt, hogy érthetetlen ez a módosítás, ugyanis a terhesség idejének megállapítására eddig is történt ultrahang vizsgálat. 

Ráadásul a rendelet komoly szakmai kérdéseket is felvet Pusztai Erzsébet szerint: "meg kell-e várni a szívhang megjelenését, ha a korai vizsgálatnál még csak a magzat jelenlétét lehet detektálni? Csak egyértelmű életfunkciókat mutató magzat esetén lehet megszakítást végezni? Ha nem fejlődik normálisan és nem jelennek meg az életfunkciók, akkor nem?"

A rendeletről a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságát is kérdezték, ők azt nyilatkozták:

Mind a beteg érdekében, mind etikai szempontból támogatjuk ezt a változást.

Böszörményi-Nagy Géza, a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke elmondta, hogy "az orvoslás egyik alapelve az élet védelme. Az élet az etikai kódexünkben megfogalmazottak szerint a fogantatástól kezdődik. Tehát a magzati élet már élet, amit nekünk, orvosoknak védenünk kell. Így mi mindenképpen amellett vagyunk, hogy az orvosnak kötelessége a terhesség megtartása érdekében érvelni. Ez eddig is gyakran megtörtént, csak nem volt kötelező. Az, hogy élő magzatról van szó, az a mindig elvégzett ultrahangvizsgálat során is látható" - magyarázta.

Böszörményi-Nagy Géza arra kérdésre, hogy az orvosnak szabad-e nyomást gyakorolnia az amúgy is krízis helyzetben lévő páciensére, egyértelműen azt válaszolta, hogy semmiképpen nem kell nyomást gyakorolnia. "De az orvosnak el kell látnia minden olyan információval, amely segíthet a döntésében. Tehát az információátadásnak az orvos részéről ilyen mértékűnek és minőségűnek kell lennie" - tette hozzá.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.