A nap, amikor a kormány kiűzött egy remek egyetemet az országból

  • Gera Márton
  • 2018. december 3.

Belpol

Hiába próbálja másként beállítani a kormánypropaganda, a CEU távozik az országból. De miért, kinek jó ez? És hogyan költözik, ha egyes részei mégis maradnak? Minden, amit tudni kell a botrányról.

Ma délben közölte a CEU, hogy a működésüket ellehetetlenítő törvény miatt az egyetem nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, ezért az intézmény minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja jövő év szeptemberétől kezdve.

A döntés abból a szempontból semmiképpen sem nevezhető váratlannak, hogy a CEU korábban jelezte, ha a kormány nem írja alá a működéshez szükséges államközi megállapodást, december elején bejelentik a költözést.

Egy jó egyetem

A CEU Magyarország egyik legjobb egyeteme volt, amely a világ felsőoktatási ranglistáin a többi magyar egyetemhez képest előkelő helyet foglalt el. Az egyik legismertebb rangsor, a QS World University Rankings idén a világ 100 legjobb egyeteme közé rangsorolta a politika, szociálpolitika, szociológia, történelem és filozófia tárgyakban a Soros György által alapított intézményt. A másik ismert rangsor, a Times Higher Education (THE) listáján pedig tavaly a legjobb 350 intézmény közé került a CEU.

 

 

 

 

 

 

 

Minden megy, ami lényeges

Bár a kormány és a sajtója megpróbálja úgy beállítani, mintha az egyetem nem is költözne, ez valójában nem igaz. Korábban a CEU rektora, Michael Ignatieff is arról beszélt, hogy amennyiben a kormány nem írja alá a működéshez szükséges államközi megállapodást, „minden, ami lényeges, elmegy”.

A döntés gyakorlatban azt jelenti, hogy a CEU következő tanévére felvételiző diákok már Bécsben kezdik meg a tanulmányaikat. Azok azonban, akik még Budapesten kezdték meg a tanulmányaikat, itt maradnak, ám ha ezek a képzések kifutnak, alighanem az egyetem végleg Ausztriába megy. Ez azért is óriási veszteség, mert a CEU 770 embert foglalkoztat, és évi 8 milliárd forinttal járul hozzá a gazdasághoz. Ez az összeg mostantól Ausztriába vándorol.

A CEU 2019-ben Bécsben indítja el az amerikai akkreditációjú programjait

Megtörtént. KIszorították. A CEU vezetősége ma közleményben jelentette be: mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az egyetem minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében. Így méf időben tudnak hallgatókat toborozni a következő tanévre.

Mi marad?

Mai sajtótájékoztatóján a rektor arról beszélt, hogy nem tudni, mi marad Budapesten. Az egyetem abban reménykedik, hogy a magyar infrastruktúrát továbbra is tudják majd használni, ahogy az egyetem könyvtára – amely a legjobb társadalomtudományos gyűjteményt tartalmazza az országban – is marad Budapesten, amely a tervek szerint továbbra is nyitva áll a nem CEU-s hallgatók előtt is. Apró szépséghiba azonban, hogy a kormány ezeket a terveket is keresztülhúzhatja, és az eddigiekből kiindulva az is elképzelhető, hogy az egyetem maradék részeit is megpróbálja elűzni.

Annyi azonban bizonyos, hogy a kormánypropaganda által sulykolt érv, miszerint a CEU valójában nem költözik, mert Magyarországon is folytathat képzést a továbbiakban, egyáltalán nem állja meg a helyét.

Azon képzéseknek ugyanis, amelyek fokozatot adnak, csak az ötöde van akkreditálva (összesen tíz program) Magyarországon, vagyis a CEU nem tudja a továbbiakban ugyanazt a tevékenységet végezni, mint eddig, hiszen az amerikai akkreditációjú programjait (összesen 51 képzési programot kínál az egyetem) nem folytathatja a jövő évtől, ha szeretné betartani a kormány által hozott törvényt.

A CEU Nádor utcai épülete

A CEU Nádor utcai épülete

Fotó: MTI

Kutatnának, ha hagyják

Enyedi Zsolt, az egyetem rektorhelyettese ma arról beszélt, hogy reméli, bizonyos kutatásokat folytathatnak majd Magyarországon, többek között ezért is őrzik meg a magyar egyetemi akkreditációjukat, ami abban is segít nekik, hogy a továbbiakban is folytathassanak EU-s kutatásokat, melyekhez európai uniós egyetemi akkreditáció szükséges. Azt azonban az egyetem vezetői közül senki sem tudta megmondani, hogy a kormány ezt hagyni fogja-e.

Ahogy az is kérdés, hogy mi lesz a CEU oktatói karával, mely közel 300 főt foglal magába. A kezdeti időszakban sokan ingázni fognak, ám valószínű, hogy a későbbiekben többen költöznek Bécsbe, ami szintén veszteség a magyar felsőoktatási élet számára.

Figyelmébe ajánljuk