A nem létező Fudan Egyetem fenntartására létrehozott alapítvány már harmadszorra kap főigazgatót

  • narancs.hu
  • 2024. január 23.

Belpol

Egy éven belül. Csák János egy tanácsadója kerül pozícióba.

Egy éven belül már a harmadik főigazgatóját fogyasztja a nem is létező kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának fenntartására még 2021-ben létrehozott Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány

írja a hvg.hu. A cégbíróságra december 22-én leadott, január 8-án jogerőre emelkedett változásbejegyzési kérelem szerint az eddigi főigazgató, a sinológus Szilas Cecília nemcsak ebből a vezető pozícióból távozott, de kuratóriumi tagsága is megszűnt az alapítványnál.

Szilas 2021 nyara, az alapítvány létrehozása óta ott volt a Fudan körüli szervezetben. Korábban, 2014-2017 között pekingi nagykövet volt, idő előtt hívták haza, hogy helyét Pesti Imre fideszes képviselő fia vehesse át. 2021-ben Szilas miniszterelnöki tanácsadó lett, a következő évben pedig már azzal került be a hírekbe, hogy a Pegasus kémszoftver egyik célpontja volt.

Szilast a kuratóriumban és a főigazgatói poszton is az Harsányi Péter váltja, aki a Fudan Alapítvány kuratóriumi elnöki posztját betöltő Csák János kulturális és innovációs miniszter politikai tanácsadója. Korábban, 2019-2022 között a növekedés.hu gazdasági hírportál szerzője és kutatási igazgatója volt, a hvg.hu szerint sem az egyetemi-felsőoktatási szférához, sem Kínához nincs különösebb köze. Mivel azonban a Fudan-beruházás évek óta áll, ez végülis mindegy is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.