Palkovics szerint a kutatóhálózat elvétele növeli a tudomány szabadságát
palkovics_top_story_lead.jpg

Palkovics szerint a kutatóhálózat elvétele növeli a tudomány szabadságát

  • narancs.hu
  • 2019. július 4.

Belpol

Több baljóslatú kijelentése is volt a miniszternek.

Palkovics László a csütörtöki Magyar Hírlapnak adott interjút annak kapcsán, hogy a kormány a héten erővel elvette az MTA kutatóintézeteit.

A miniszter szerint a kormány a választóktól kapott felhatalmazást arra, hogy a „versenyképesség növelése érdekében növelje az ország tudományos teljesítményét“ és a kutatóintézetek elvételével épp ennek tesznek eleget.

Mostantól a kutatás szabadsága is nőni fog Palkovics meglátása szerint. Valójában azzal, hogy a kutatóhálózatot elveszik az MTA-tól, önkormányzatiság helyett egy olyan testület fogja vezetni azt, melynek tagjait a kormány nevezi ki.

A kutatáshoz szükséges pénzt garantálja a kormány a kutatóintézeteknek, ezzel nem lesz gond Palkovics szerint. A miniszer arra is reagált, hogy kormány esetleg háttérbe szorítaná a társadalomtudományokat. Úgy fogalmazott: a „magyarsággal kapcsolatos tudományterületek – a magyar zene, nyelv, irodalom, történelem – kutatása fontos, ennek helye lesz“. Másoknak tehát nem.

Ami pedig magát az Akadémiát illeti, Palkovics úgy fogalmazott, a kormány továbbra is támogatni fogja az MTA fenntartását. Azt is hozzátette, „nincs még egy olyan akadémia a világon, ahol a tagok tiszteletdíjat kapnak“, mert máshol a tagdíjakból tartják fenn magukat, amit nem nehéz úgy értelmezni: az MTA-nak van még félnivalója.

Kiderült: az uniós pénzek miatt veszik el a kutatóhálózatot az MTA-tól

Magáncégeket is gazdagíthatnak azok az uniós és költéségvetési támogatásból létrejött fejlesztések, melyeket az MTA-tól elvett kutatóintézetekben hoznak létre. A korábbinál jóval több pénz érkezik a területre. A Magyar Narancshoz is eljutott az a törvénytervezet, melyből kiderül, hogy a kormány teljesen elevenné a Magyar Tudományos Akadémiától a teljes kutatóhálózatát, sőt a törvény kötelezné az Akadémiát, hogy a vonatkozó vagyonelemeket is adja ingyenes használatba az új hálózatnak.

Figyelmébe ajánljuk