A Népegészségügyi Központ szerint félrevezető azt állítani, hogy minden negyedik fertőzött kórházban kapta el a koronavírust

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. július 17.

Belpol

Az is lehet, hogy a betegek már "lappangási időben kerültek felvételre."

Tegnap Müller Cecília országos tisztifőorvos Karácsony Gergelynek küldött tájékoztatása alapján mi is megírtuk, hogy a hivatalos adatok szerint nagyságrendileg minden negyedik magyarországi fertőzött (1062 fő) kórházi fertőzés következtében kapta el a koronavírust.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ mai közleménye azonban azt állítja, hogy a sajtóban félrevezető módon értelmezték az adatokat.

A nemzetközi előírások szerint minden olyan esetet kórházi fertőzésnek kell minősíteni, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, függetlenül attól, hogy hol fertőződött meg a beteg – írták.

Hozzátették: az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) lappangási ideje egytől 14 napig terjed. Tehát amennyiben egy intézményben ápolt koronavírusos betegnél ez idő alatt jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre.

Figyelmébe ajánljuk