A parlamenti bizottság nem vizsgálja Varga Judit politikai felelősségét a Schadl–Völner-ügyben

  • narancs.hu
  • 2023. március 6.

Belpol

A Fidesz–KDNP képviselői leszavazták az erről szóló ellenzéki javaslatot.

A Telex beszámolója szerint ismét leszavazták a Fidesz–KDNP képviselői a Schadl–Völner-ügy parlamenti vizsgálóbizottságának felállítását az igazságügyi bizottság hétfő délelőtti ülésén. A bizottság az ellenzéki javaslat szerint a kormányzati érintettséget, illetve Varga Judit igazságügyi miniszter lehetséges felelősségét vizsgálta volna.

A testület olyan kérdésekre kereste volna a válaszokat, mint például Völner Pál mire gondolt, amikor azt mondta, hogy a vallomásától meginoghat pár ember széke, vagy ki lehet Tóni, Barbara és Ádám, akiknek a neve többször is felmerült a nyomozati anyagban. Továbbá azt is vizsgálták volna az ellenzéki indítvány szerint, hogy milyen személyi összefonódások jelentkeztek a korrupcióval érintett ügyekben. A kilakoltatásokkal kapcsolatban is vizsgálódott volna a bizottság például arról, hogy az elmúlt négy-öt év kilakoltatással kapcsolatos döntéseit milyen módon segítette a kormányzat, illetve az Országgyűlés; és azért indultak-e újra a kilakoltatások a járvány után, mert a végrehajtók fideszes politikusokat, kormánytagokat fizettek le.

A benyújtók világossá tették, hogy nem céljuk a büntetőjogi felelősség megállapítása, hiszen az ügyben már vádat emelt az ügyészség, csak még szélesebb perspektívából szeretnének rálátni „a cinikusan nemzeti együttműködésnek nevezett rezsim működésére”. Továbbá azt is felderítették volna, hogy milyen módon lehetne „egy világos szabályok alapján működő, átlátható és tisztességes végrehajtási szervezetrendszert” létrehozni.

Az ellenzék tavaly már kezdeményezte egy eseti bizottság felállítását a Schadl–Völner-ügyben, de a kormánypárti képviselők akkor is leszavazták a javaslatot az igazságügyi és a törvényalkotási bizottságban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk