A pedagógusok átvezénylését készíthetik elő a szakszervezet szerint

  • narancs.hu
  • 2023. december 3.

Belpol

A nyugdíjas és részmunkaidős tanárok bevonása már nem oldja meg a hiányt.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás pedig az RTL Híradónak arról beszélt, a tankerületi központok már az átvezénylést készíthetik elő, erre utal, hogy kérik a végzettséget igazoló papírokat, illetve hogy hova lehet őket beosztani.

Az intézményvezetőktől pedig azt tudakolják, milyen ellátási problémák vannak ott, ahol nincs szakos tanár. Totyik szerint

elsősorban a természettudományos és idegennyelv tanárokat irányíthatják át a szomszédos településekre helyettesíteni.

Jelenleg 707 tanárt keresnek a közigazgatási állásportálon, a valós hiány azonban ennél jóval nagyobb lehet, az üres álláshelyeket ugyanis nem kötelező meghirdetni.

Az Átlátszó közérdekű adatigénylése után kiderült, a pedagógusok 5 százaléka, 4314 ember nem tanított tovább. Az iskolák úgy próbálják pótolni a hiányt, hogy részmunkaidős, vagy nyugdíjas tanárt foglalkoztatnak. A pályakezdők száma is rendkívül alacsony, mint a hvg.hu írja, kevesebb mint 1000 új tanár állt be idén ősszel.

Míg a pályán maradó pedagógusokra egyre nagyobb teher hárul, a pályaelhagyók munkaerőpiaci kilátásai sem a legkedvezőbbek:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk