A Pénzügyminisztérium szerint a könyvelők egyesülete valótlan híreket terjeszt

  • narancs.hu
  • 2022. július 19.

Belpol

És félreértelmezi az új katatörvényt. 

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) sajnos félreértelmezi az adótörvényt és valótlan híreket terjeszt – közölte a Pénzügyminisztérium a Telex megkeresésére.

Ahogyan arról a Narancs.hu is beszámolt, az MKOE szerint hiba csúszott az új katatörvénybe. A szervezet elnöke által jegyzett Facebook-bejegyzés szerint a jelenlegi szövegezés alapján a katából kiesőknek nem választható az általányadóra való áttérées 2022. szeptember elsejével. Ruszin Zsolt elnök szerint a probléma az „adóév” kifejezéssel van. 

A Pénzügyminisztérium reagálása szerint súlyos tévedés, hogy az augusztus 31-ig katázók csak 2022. január 1-re visszamenőleg választhatják idén az átalányadót. A jogszabályok egyértelműek: augusztus 31-ig az érintettek a régi kata törvény szerint teljesítik az adókötelezettséget, ez visszamenőleg megmásíthatatlan. Egy másik adótörvényben (az szja törvényben) szabályozott adózási mód (az átalányadó) fel sem merülhet 2022. augusztus 31-ig, a különböző adótörvények rendelkezéseit ugyanis nem lehet összemosni.”

A jogszabályok szerintük egyértelműek: augusztus 31-ig az érintettek a régi kata törvény szerint teljesítik az adókötelezettséget, ez visszamenőleg megmásíthatatlan. Egy másik adótörvényben (az szja törvényben) szabályozott adózási mód (az átalányadó) fel sem merülhet 2022. augusztus 31-ig, a különböző adótörvények rendelkezéseit ugyanis nem lehet összemosni.

Hozzáteszik, az új katatörvény ún. kedvezményes szabálya hosszabb időt biztosít az átalányadóra váltóknak. „Azoknak akiknek nem felel meg az új kata, vagy azt nem választhatják, 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását. Ebben az esetben az egyéni vállalkozó 2022. augusztus 31-ig katás, szeptember 1-től átalányadózó” – fogalmaznak. 

A nagy port kavart, hirtelen gyorsasággal átnyomott katatörvénnyel kapcsolatban minden friss hírünket elolvashatja, ha ERRE a linkre kattint!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk