A púp Magyarország hátán – Mit adott nekünk a KDNP?

  • narancs.hu
  • 2015.05.27 13:30

Belpol

A KDNP mindig társutasként volt kormányon, s bornírt ötletei miatt mindig a nagy testvéreket hülyézték helyette. Ízelítő a holnapi Narancs cikkéből.

Semjén Zsolt pártja most arra büszke, hogy mindent megvalósított, amit akart. Huszonöt éve matat a parlamentben, s fel sem fogjuk, hogy – különösen az utóbbi években – mennyi mindent tukmált ránk.

A szabad vasárnap ízig-vérig KDNP-projekt. (Ahogyan a „Szabad egy táncra?" című párválasztós, röhejes kudarcba fulladt bulisorozat is az volt.) A vasárnapi boltbezárást már 2007-ben bedobták a köztudatba: ,,Mit is jelent ez a kérés, ez az igény? – vezette föl a témát Harrach Péter akkor az Országgyűlésben. – Azt, hogy a vasárnap legyen a családé, a barátoké és a pihenésé. És tegyük hozzá azt, hogy ennél többet jelent a hívő ember számára. Nem lehet a vasárnapi pihenőnapot egy másik nappal pótolni, mert egy társadalmi szükségletet elégít ki; a családtagok és a barátok történetesen nem vasárnap dolgoznak.” Aztán 2009-ben újra előhozták a témát. Az akkori parlament ugyancsak elhajtotta őket. Amúgy 2007-ben szinte szóról szóra ugyanazt mondta a KDNP, mint mostanában – eleinte. Aztán rákanyarodtak a kereskedelmi dolgozókra, az ő családjaikért kezdtek aggódni. Igaz, erre a korábbiakban is hivatkoztak, mégis mókás, hogy szakszervezetesdit mímel a koalíció. Pedig – akármit is mondanak – a KDNP részéről ez kőkemény vallási ihletettségű javaslat volt. Amit persze gyengít, hogy éppen ádventi időszakban engedélyezik a multiknak is a vasárnapi nyitvatartást.

false

 

Fotó: MTI

A szabad vasárnaptól a Fidesz eleinte húzódozott. Végül nyilván Orbán Viktor szava döntött: egy ideig hagyta, hogy párttársai összevissza ellenezzék az ötletet, majd egyszer csak fordult az álláspont. Vajon miért? Hogy ne legyen durcás a szövetséges? Amit jobb elkerülni, hiszen a parlamenti kétharmad elveszítésével egyre nagyobb a szükség a KDNP-képviselőkre. Van, aki ezt inkább azzal magyarázza, hogy Orbán Viktor egyre jobban beleéli magát vallásosságába, hiszen a vasárnapi zárva tartást – mondta valaki más – a kereszténydemokraták „nem nyomatták jobban, mint máskor”. Igaz, Orbán egyelőre azt kérte, hogy a vasárnapi programhoz a kereszténydemokraták ne adjanak életvezetési tanácsot az embereknek. Majd a következő ciklusban.

A KDNP történetéről, állandó rögeszméiről, a Fidesszel való együttműködése rögös útjáról és képviselőinek istenes pénzügyeiről az e heti Narancsban olvashatnak bővebben.

Neked ajánljuk