A rendőrségnek nem sikerült kinyomoznia, ki írja a Vadhajtásokat

  • narancs.hu
  • 2020. június 22.

Belpol

Elég hamar feladta a rendőrség a nyomozást.

A 444.hu ír arról, hogy a Reddit közösségi oldalra Varga Gergő aktivista – akit korábban a Sándor-palota körüli festékdobálás miatt ítéltek el – feltöltötte a Budapest XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság még tavaly októberben született végzését, amelyben megszüntetnek egy becsületsértés miatt indult büntetőeljárást, mert a rendőrségnek nem sikerült megállapítania, hogy ki áll a vadhajtasok.hu oldal mögött.

Az ügyben egy tavaly februárban a Vadhajtások oldalán megjelent cikk miatt tettek becsületsértés miatt feljelentést. Mivel nem volt megállapítható a feljelentett személye, személyes adatai, lakó- illetve tartózkodási helye, a bíróság nyomozást rendelt el, hogy a rendőrség derítse ki, ki írta a cikket, ki üzemelteti az oldalt, és hol van a szerkesztőség helye, ahol a cikkek ellenőrzése zajlik.

A XX. és XXIII. Kerületi Rendőrkapitányság ezután munkához látott, de "az elkövető felkutatására tett intézkedések eredményre nem vezettek, a cikk tényleges szerzőjének személyét nem sikerült megállapítani".

A rendőrség ugyanis arra jutott a nyomozás során, hogy az oldalt egy az Egyesült Államokban bejegyzett cég üzemelteti, a domain nevet és a tárhelyet biztosító cég és annak szerverei is Chicagóban vannak, "ahonnan az oldalra írásokat feltöltő személy(ek)ről információ beszerzése nem lehetséges". A bíróság így erre hivatkozva tavaly októberben meg is szüntette az eljárást.

A 444.hu erről azt írja, bár a vadhajtasok.hu hostingja a Cloudflare-t mutatja, ami valóban az USA-ban van, de ez csak egy proxy szolgáltatás, amit a látogató és a szerver közé állítanak be azzal a céllal, hogy a kiszolgáló szerver terheltségét csökkentsék, és ez valójában nem a domain tulajdonosa.

A vadhajtasok.hu-t ugyanis a Magyar Internet Szolgáltatók Szövetsége adta használatba egy magánszemélynek, szemben például a Kurucinfóval, ahol valóban nem magyar osztja ki a domaint, és nem vonatkozik rá a se magyar jogrend, sem az EU-s.

A Vadhajtásoknak egyébként biztosan van egy névvel és arccal is vállalt szerzője-szerkesztője, aki Bede Zsolt, de a most nyilvánosságra hozott dokumentum szerint őt meg sem próbálta felkeresni a rendőrség.

Figyelmébe ajánljuk