A sportlétesítmények fenntartása a GDP érzékelhető hányada lesz – Dénes Ferenc sportközgazdász

  • narancs.hu
  • 2017. június 21.

Belpol

Nincs a stadionépítések ellen, szereti az új MTK-arénát, de a magyar foci körül kialakított új rendszer szerinte rossz. Részlet a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsból.

Magyar Narancs: Mi lesz, ha a magyar foci támogatásából kiszáll az állam? Ha egyszer jön egy másik kormány, amelyik azt mondja, én erre nem fogok ennyit költeni?

Dénes Ferenc: Ha jól érzékelem, az a cél, hogy a NER olyan kényszerpályára állítsa a sportot, amiből nem lehet kiszállni. Ha felépült egy helyi stadion, azt fenn kell tartani. Mivel közpénzen épültek ezek a létesítmények, nehéz elképzelni olyan politikai váltást, ami azt mondja, én ezt bezárom. Folyamatosan politikai vita tárgya lesz, helyi szinten biztosan, hogy „mi” megépítettük, erre „ők” bezárnák. Ha lesz váltás, akkor szerintem lassú lerohadás következhet, és 8-10 év múlva használhatatlan létesítmények. Ez a kockázat persze politikai irányváltás nélkül is valós, ugyanis a most épülő és tervek szerint létesítendő sportlétesítmények üzemeltetési költsége a GDP érzékelhető hányada lesz. A fenntartás költséges, a javítások pár év múlva szükségesek lesznek. Az egyik legnagyobb kockázatot a magyar sportban ebben látom. És Nyíregyházán az nem fog jelenteni semmit, hogy a Videoton bejutott az Európa Liga főtáblájára, attól még nem lesz ott meleg víz. Hosszú Katinka aranyai se fognak helyettesíteni sehol semmit. A polgármesternek pedig döntenie kell, mire költsön: útfelújításra vagy stadionfenntartásra.

Nagy Gergely Miklós interjúja teljes terjedelmében a legújabb Magyar Narancsban olvasható.

Figyelmébe ajánljuk