A teljes magyar társadalom 89 százaléka tudja, hogy belefulladunk a korrupcióba

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 27.

Belpol

A fiatalok 84 százaléka azt is mondja, hogy nem szabad belenyugodni.

Martin József Péterrel, a Transparency International ügyvezető igazgatójával a korrupció hosszú távú hatásairól, régiós trendekről és a lopás mértékéről beszélgettünk e heti nyomtatott kiadásunkban. Az interjú alaphangját megadó részleteket – kedvcsinálóként – itt is közreadjuk.

Magyar Narancs: Száz fiatal közül nyolcvan úgy gondolja, hogy a korrupció súlyos probléma Magyarországon – derült ki a Transparency International friss tanulmányából. Mennyiben tekinthető ez javulásnak a korábbi években tapasztalthoz képest?

Martin József Péter: Én nem érzékelek trendfordulót. A magyar lakosság eddig is pontosan tisztában volt azzal, mi történik az országban. Az Eurobarometer felmérései is ezt mutatták, és az Európai Unió 2014-es, első korrupció elleni jelentése is azt írja, hogy a teljes magyar társadalom – azaz nem csak a fiatalok – 89 százaléka azt mondja, hogy nagyon súlyos probléma nálunk a korrupció. Az EU egészében ez az arány 76 százalék.

MN: A fiatalok 66 százaléka azt is mondja, amennyiben korrupciót tapasztalna valahol, jelentené az esetet. A gyakorlatban is él ez a hajlandóság?

MJP: Ez az adat meglepetés volt számunkra is, hiszen négy évvel ezelőtt a teljes lakosság mindössze negyede, egy évvel később a harmada mondta azt, hogy jelentené, ha korrupciót lát. Persze, ez csak egy hipotetikus adat, nem tudni, hogy valaki tényleg azt fogja-e tenni, amit mond – de ilyen értelemben minden véleménykutatás csak az elvi szintre kérdez rá. A fiatalok 84 százaléka azt is mondja, hogy nem szabad belenyugodni abba, hogy a politikusaink korruptak. Valami fény pislákol az alagút végén.

A leleplező erejű interjú folytatása a csütörtök óta kapható nyomtatott Magyar Narancsban.

Figyelmébe ajánljuk