A titkosszolgálatnak jelentett a magyar külügyminiszter-helyettes, miközben Fico protokollfőnöke a barátnője volt

  • narancs.hu
  • 2023. október 13.

Belpol

Egy megkérdezett elemző szerint szuverenitási kockázatot jelentett Szlovákia számára, hogy a miniszterelnökük protokollfőnöke a magyar titkosszolgálatok egyik emberével jár.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és miniszterhelyettese a VSquare és az ICJK közös oknyomozása szerint a magyar Alkotmányvédelmi Hivatal informátora volt abban az időszakban, amikor a 2010-es években összejött Robert Fico szlovák kormányfő protokollfőnökével, Viera Tet’ákovával. A kapcsolatból házasság lett (a pár kapcsolatával a hvg.hu is foglalkozott). 

Egy megkérdezett biztonsági elemző, Andrea Michalcová szerint szuverenitási kockázatot jelentett Szlovákia számára, hogy a miniszterelnökük protokollfőnöke a magyar titkosszolgálatok egyik emberével jár. Ugyanis Tet’ákovát a szlovák bulvársajtó hírbe hozta Ficóval is, azonban ezt hivatalosan nem erősítette meg egyik fél sem. A gyanú onnan merülhetett fel, hogy a protokollfőnök a miniszterelnököt nem csupán hivatalos, hanem egyes esetekben a magánprogramjaira is elkísérte.

 
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszél a Thyssenkrupp beruházásbejelentő sajtótájékoztatóját követő kitüntetés átadó ceremónián a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. október 2-án. 
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Az oknyomozás szerint Fico Tet’ákovával való kapcsolata szoros volt, Magyar Leventével pedig akkor kezdődött a kapcsolata, amikor kollégákként találkoztak. Tet’áková Fico, Magyar pedig Orbán Viktor mellett dolgozott, együtt szervezték meg a két állami vezető találkozóit. A nyilatkozó források szerint kettejük kapcsolata hatással volt a két ország kapcsolataira, viszont Magyar Levente mindeközben a titkosszolgálat informátora volt. 

Magyar Levente Orbán Viktor stábjából átment a külügybe, felesége pedig 2015-ben otthagyva a szlovák kormányt a Molnál kezdett dolgozni, ahol jelenleg is pozícióban van. Magyarnak komoly gondot okozhatott volna, hogy felesége a szlovák kormányfő közeléből jön, ennek ellenére átment a nemzetbiztonsági ellenőrzéseken. Nem kizárt, hogy a helyzetét segíthette a titkosszolgálattal ápolt jó kapcsolata, derül ki az oknyomozásból. 

A cikkek szerint Magyar már nem jelent, de a kapcsolatait aktívan kihasználta az utóbbi években is, Szlovákiában így szerzett ingatlanokat. Többször kért információkat esetleges felvásárlásokról, szlovák adatbázisokból, nyilvántartásokból. A magyar titkosszolgálatok pedig a kezei alá dolgoztak, pedig érzékelték, hogy nem nemzeti érdek, amit tesznek.

A hvg.hu megkereste a külügyminisztériumot a témával kapcsolatban, de mostanáig nem érkezett válasz a kérdéseikre. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk