Több iskolában spórolni kell a fűtéssel idén télen is

  • narancs.hu
  • 2023. október 13.

Belpol

A fűtés csak indokolt esetben, időszakosan mehet. 

A 2023. évben az állami fenntartású köznevelési intézményekben energiafelhasználást korlátozó intézkedések bevezetését a tárca nem tervezi – közölte a Népszavával a Belügyminisztérium (BM), miután arról érdeklődött a lap, hogy az idei télen is érvényben lesz-e az a szabályozás, amely szerint az állami általános iskolákban legalább 20 Celsius-foknak kell lennie, a középiskolákban viszont nem lehet 18 Celsius-foknál melegebbre fűteni a léghőmérsékletet.

A lap emlékeztet, a kormány tavaly ősszel rendeletben írta elő, hogy energiatakarékossági okok miatt az állami intézményekben nem lehet több 18 Celsius-foknál, kivéve az egészségügyi, gyermekvédelmi, bentlakásos szociális ellátást nyújtó intézményekben és a bölcsődékben. Továbbá azokban az oktatási intézményekben, ahol 14 évesnél fiatalabb gyerekek vannak, a hőmérsékletnek legalább a 20 Celsius-fokot kell elérnie.

Bár a BM tájékoztatása szerint ilyen korlátozásokra idén nem kell készülni, a vonatkozó kormányrendelet még mindig hatályban van. Ugyanakkor a lap kiderítette, 

hogy vannak olyan állami oktatási intézmények, ahol idén télen is spórolni kell.

A tankerületi központok a napokban kaptak tájékoztatást a Klebelsberg Központtól (KK) energiatakarékossági intézkedések bevezetésére. Érdeklődtek a KK-nál, ha a kormány nem tervez korlátozást, miért van erre szükség. Válaszukban mindössze annyit írtak,

a tankerületi központok és az intézmények a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el, azokat meghaladó intézkedések bevezetéséről nem kaptak tájékoztatást a tárcától.

Több szakképző intézményben viszont már kiadták az utasításokat: egy levél szerint – amit a Szegedi Szakképzési Centrum küldött ki szeptember végén az irányítása alatt álló iskoláknak – a szakképzési centrumokban továbbra is szükséges a „szigorú energiatakarékossági intézkedések” meghozatala és betartása, amelyek minden tanulóra, alkalmazottra kötelezőek.

A levélben 17 pontban sorolták fel, mire kell figyelmet fordítani, például a használaton kívüli helyiségek fogyasztóinak (világítás) lekapcsolása,  rövid, de „intenzív” szellőztetések, továbbá a használt helyiségekben a fűtési időszakban a belső hőmérséklet maximum 20 Celsius-fokon tartása. 

„A fűtés csak indokolt esetben, időszakosan üzemeljen, munkanapokon 06:00-16:00 óra között, ezen időszakon kívüli időben, valamint hétvégén és tanítási szünetekben temperáló fűtés (térhőmérséklet 15-16 Celsius-fokon tartása) alkalmazása szükséges” – olvasható a dokumentumban. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.