Több iskolában spórolni kell a fűtéssel idén télen is

  • narancs.hu
  • 2023. október 13.

Belpol

A fűtés csak indokolt esetben, időszakosan mehet. 

A 2023. évben az állami fenntartású köznevelési intézményekben energiafelhasználást korlátozó intézkedések bevezetését a tárca nem tervezi – közölte a Népszavával a Belügyminisztérium (BM), miután arról érdeklődött a lap, hogy az idei télen is érvényben lesz-e az a szabályozás, amely szerint az állami általános iskolákban legalább 20 Celsius-foknak kell lennie, a középiskolákban viszont nem lehet 18 Celsius-foknál melegebbre fűteni a léghőmérsékletet.

A lap emlékeztet, a kormány tavaly ősszel rendeletben írta elő, hogy energiatakarékossági okok miatt az állami intézményekben nem lehet több 18 Celsius-foknál, kivéve az egészségügyi, gyermekvédelmi, bentlakásos szociális ellátást nyújtó intézményekben és a bölcsődékben. Továbbá azokban az oktatási intézményekben, ahol 14 évesnél fiatalabb gyerekek vannak, a hőmérsékletnek legalább a 20 Celsius-fokot kell elérnie.

Bár a BM tájékoztatása szerint ilyen korlátozásokra idén nem kell készülni, a vonatkozó kormányrendelet még mindig hatályban van. Ugyanakkor a lap kiderítette, 

hogy vannak olyan állami oktatási intézmények, ahol idén télen is spórolni kell.

A tankerületi központok a napokban kaptak tájékoztatást a Klebelsberg Központtól (KK) energiatakarékossági intézkedések bevezetésére. Érdeklődtek a KK-nál, ha a kormány nem tervez korlátozást, miért van erre szükség. Válaszukban mindössze annyit írtak,

a tankerületi központok és az intézmények a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el, azokat meghaladó intézkedések bevezetéséről nem kaptak tájékoztatást a tárcától.

Több szakképző intézményben viszont már kiadták az utasításokat: egy levél szerint – amit a Szegedi Szakképzési Centrum küldött ki szeptember végén az irányítása alatt álló iskoláknak – a szakképzési centrumokban továbbra is szükséges a „szigorú energiatakarékossági intézkedések” meghozatala és betartása, amelyek minden tanulóra, alkalmazottra kötelezőek.

A levélben 17 pontban sorolták fel, mire kell figyelmet fordítani, például a használaton kívüli helyiségek fogyasztóinak (világítás) lekapcsolása,  rövid, de „intenzív” szellőztetések, továbbá a használt helyiségekben a fűtési időszakban a belső hőmérséklet maximum 20 Celsius-fokon tartása. 

„A fűtés csak indokolt esetben, időszakosan üzemeljen, munkanapokon 06:00-16:00 óra között, ezen időszakon kívüli időben, valamint hétvégén és tanítási szünetekben temperáló fűtés (térhőmérséklet 15-16 Celsius-fokon tartása) alkalmazása szükséges” – olvasható a dokumentumban. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk