A túl sok koronás beteg miatt egy napra leállt a Honvédkórház stroke ügyelete

  • narancs.hu
  • 2021. november 23.

Belpol

Súlyos következményekkel járhat a stroke-os betegeket ellátásának leállása.

Egy napra leállt a Honvédkórház neurológiai osztály sürgősségi ellátása, így a stroke ellátás és a betegfelvétel is – írja Facebook-oldalán Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. 

Kunetz megosztotta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vonatkozó határozatát is, amely szerint november 22-e délelőtt 11 és 23-a délelőtt 11 között a Honvédkórház helyett a stroke ügyeletet, és a kórházhoz tartozó neurológiai ellátást igénylő betegeket más kórházaknak kellett ellátnia.

A szakértő külön kiemelte a határozat indoklását, ebben ugyanis idézik a Honvédkórház NNK-nak küldött levelét, miszerint a kórházban a

"Neurológiai Osztályon a fekvőbetegeknél észlelt COVID-19 megbetegedés halmozott előfordulása miatt a mai napon (...) a stroke-thrombolyzis és a sürgősségi ellátást igénylő neurológiai osztályos fekvőbeteg felvételt (...) nem tudjuk ellátni". 

Magyarul a kórház neurológiai osztályán annyi volt a koronavírusos beteg, hogy emiatt nem tudták ellátni az ügyeletet. 

Kunetz emlékeztet arra, hogy a stroke egy olyan megbetegedés, amely – bizonyos esetekben – az időben elvégzett kezelés hatására akár maradványtünetek nélkül is gyógyítható, de az "időben elvégzett kezelés" a tünetek kialakulásától számított 3 és fél óra. Nagyjából ennyi ideje van betegnek arra, hogy megkapja az ellátást, amely után jó eséllyel teljesen felépülhet, így bármi miatt is áll le egy ilyen szolgáltatás, az potenciálisan életveszélyes, vagy maradandó károsodást okozó helyzetet teremt. A szakértő ezért végül az oltásra buzdított. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.