A túl sok koronás beteg miatt egy napra leállt a Honvédkórház stroke ügyelete

  • narancs.hu
  • 2021. november 23.

Belpol

Súlyos következményekkel járhat a stroke-os betegeket ellátásának leállása.

Egy napra leállt a Honvédkórház neurológiai osztály sürgősségi ellátása, így a stroke ellátás és a betegfelvétel is – írja Facebook-oldalán Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. 

Kunetz megosztotta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vonatkozó határozatát is, amely szerint november 22-e délelőtt 11 és 23-a délelőtt 11 között a Honvédkórház helyett a stroke ügyeletet, és a kórházhoz tartozó neurológiai ellátást igénylő betegeket más kórházaknak kellett ellátnia.

A szakértő külön kiemelte a határozat indoklását, ebben ugyanis idézik a Honvédkórház NNK-nak küldött levelét, miszerint a kórházban a

"Neurológiai Osztályon a fekvőbetegeknél észlelt COVID-19 megbetegedés halmozott előfordulása miatt a mai napon (...) a stroke-thrombolyzis és a sürgősségi ellátást igénylő neurológiai osztályos fekvőbeteg felvételt (...) nem tudjuk ellátni". 

Magyarul a kórház neurológiai osztályán annyi volt a koronavírusos beteg, hogy emiatt nem tudták ellátni az ügyeletet. 

Kunetz emlékeztet arra, hogy a stroke egy olyan megbetegedés, amely – bizonyos esetekben – az időben elvégzett kezelés hatására akár maradványtünetek nélkül is gyógyítható, de az "időben elvégzett kezelés" a tünetek kialakulásától számított 3 és fél óra. Nagyjából ennyi ideje van betegnek arra, hogy megkapja az ellátást, amely után jó eséllyel teljesen felépülhet, így bármi miatt is áll le egy ilyen szolgáltatás, az potenciálisan életveszélyes, vagy maradandó károsodást okozó helyzetet teremt. A szakértő ezért végül az oltásra buzdított. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.