A vakációval elindult a tanárkeresés is

  • narancs.hu
  • 2024. július 13.

Belpol

Jelenleg mintegy 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi tanulmánya szerint.

 

A tanévzárást követően eddig mintegy 3600 álláshirdetést tettek közzé a tankerületi központok, leginkább tanárokat, tanítókat keresnek – vette észre a Népszava. A közszféra álláskereső oldalán, a Közszolgállás Portálon cikkünk írásakor 1903 hirdetés lehetett találni a „tanár” szóra, 1516 hirdetést a „pedagógus” szóra és 728 hirdetést a „tanító” szóra rákeresve, az álláshelyek nagy többségét tankerületi intézményekben hirdették meg. Az utolsó tanítási nap idén június 21-én volt, az aktív álláshirdetések száma a fenti kulcsszavak alapján azóta több mint ezerrel emelkedett. A pedagógusokon kívül mások mellett pszichológusokat, logopédusokat, karbantartókat, takarítókat is keresnek a tankerületi központok.

A 60 tankerületi központ hirdetéseinek csaknem 20 százalékát (683) a kilenc budapesti tankerület hirdetései teszik ki, közülük is a Dél-Pesti Tankerületi Központ tette közzé a legtöbbet, 122 hirdetést. 

Országosan a legtöbb aktív álláshirdetése (247) a Monori Tankerületi Központnak van jelenleg, őket a Tatabányai (153), a Győri (132) és a Székesfehérvári Tankerületi Központ (131) követi. A munkaerő iránti kereslet azonban magasabb a hirdetések számánál, amit az is alátámaszt, hogy több esetben egy hirdetésen belül keresnek egyszerre 2-4 fő pedagógust. A hirdetésekből az is látszik, hogy sok helyen keresnek természettudományos (kémia, biológia, matematika) és idegen nyelvi tanárokat.

A Klebelsberg Központ rendszerint azzal magyarázza a hirdetések számának tanévzárást követő emelkedését, hogy a pedagógusok általában tanév végén és a nyári szünetben váltanak munkahelyet, a meghirdetett álláshelyek száma ezért magasabb.

 

Bár a kormányzat rendszerint tagadja, hogy pedagógushiány lenne, ennek a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi tanulmánya is ellentmond, mely szerint jelenleg nagyságrendileg 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Az, hogy az álláshirdetések száma ennél jóval alacsonyabb, egyrészt annak “köszönhető”, hogy a betöltetlen állások óraszámait sokszor szétosztják a többi tanár között vagy helyettesítésekkel próbálják kezelni a helyzetet. Másrészt a kormány könnyített a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásán: az Oktatási Hivatal lapunkkal korábban azt közölte, idén februárban mintegy 6300 nyugdíjas pedagógust foglalkoztattak a köznevelési intézményekben.

A közszféra állásportálja mellett a Facebookon is megjelentek az iskolai álláshirdetések, például az Üllői Árpád Fejedelem Általános Iskolába testnevelő tanárt, matek, technika-informatika, angol szakos tanárt, két tanítót (az egyiket angol nyelvterülettel), rendszergazdát, iskolapszichológust és gyógypedagógust is keresnek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk