A vasutasok Lázár Jánosnak: El a kezekkel a home office-tól!

  • narancs.hu
  • 2024. július 1.

Belpol

A szakszervezetet megdöbbentette Lázár János tiltása.

Végtelenül barátságtalan lépésnek tartja a Vasutasok Szakszervezete Lázár János legújabb népszerűtlen döntését, a home office betiltását. A szakszervezet felszólítja a minisztert, vonja vissza ez a családellenesnek is számító intézkedést. Ahogy Meleg János, a szakszervezet elnöke vélekedik, egyebek között a MÁV székházból a közelmúltban evakuált vasutasok egy részét is otthoni munkavégzésre osztották be, hiszen az új, végleges irodaház elkészültéig nincs elég iroda az elhelyezésükre. A hirtelen meghozott, mindenki számára meghökkentő döntés azonban nemcsak a székházból kiköltöztetett munkavállalókat érinti kellemetlenül, hanem azt a több ezer vasutast is, aki korábban, még a Covid-járvány utáni időszakban home office-ba kényszerült, majd ott is maradhatott – közölte Meleg.

A Vasutasok Szakszervezete elnöke szerint ugyanis ez a lehetőség egyike volt azoknak a kedvező feltételeknek, amiért sokan nem kerestek másik munkahelyet, lojálisak maradtak a vasúthoz. Családok ezrei rendezkedtek be erre a korábban kényszer szülte, ám időközben elfogadott és jól bejáratott rendszerre. Kisgyerekes szülők éppen e kedvező családbarát lehetőségért maradtak a cégnél vagy csatlakoztak a MÁV–VOLÁN-csoport dolgozóihoz.

Lázár eddigi intézkedései sem arattak osztatlan sikert a vasutasok körében – hívja fel a figyelmet a szakszervezet: a szervezeti intézkedések kuszasága, kiszámíthatatlansága elbizonytalanítja a műszaki értelmiséget és a többi jó szakembert.

„Ez a mostani döntése olaj lehet a tűzre” – magyarázza az elnök. A MÁV ráadásul hosszú hónapok óta tartozik csaknem 600 olyan dolgozójának a munkadíjjal, akikkel szabadidejükben végzett pluszmunkára szerződött. A hosszú ideje halogatott kifizetéshez a szakszervezet a miniszter segítségét kérte, aki eddig semmit nem tett azért, hogy pont kerüljön a kínos ügy végére.

Az elnök szerint nagyot téved Lázár János, ha azt hiszi, hogy az otthon dolgozók visszarendelésével javulhat a vasúti szolgáltatás sokat kritizált minősége, pontosabbak lesznek a vonatok és kevesebb lesz az utaspanasz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk