A vendéglátósoknál is jön a kötelező adatszolgáltatás

  • narancs.hu
  • 2021. október 15.

Belpol

A vendéglátói munkakörök szakképzettséghez kötésének mizériája után, ez sem fogja boldogítani a vendéglátósokat.

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk - emlékeztet a 24.hu.

A portál szerint a kezdeti nehézségek dacára a szállásadók mára megbarátkoztak a rendszerrel, és mára kifejezetten hazsnosnak is látják, hogy össze tudják hasonlítani adataikat. A vendéglátóipar viszont egyelőre csak most szembesül az adatszolgáltatásra való átállás kihívásaival, ráadásul a 24.hu-nak nyilatkozó Kovács Lászlótól, a Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke azt is elmondta, hogy 

„a koncepció még nem egészen kiforrott”.

A törvény egyébként még a június 25-i Magyar Közlönyben jelent meg, a turisztikai törvény módosításaként, eszerint november 1-jétől a vendéglátó üzleteknek, valamint a „turisztikai attrakcióknak” is regisztrálniuk kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ (NTAK) rendszerében. Tehát minden étterem, büfe, cukrászda, kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, italüzlet, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem és alkalmi vendéglátóhely, amelyek online pénztárgép használatára kötelezettek, ezentúl kötelesek adatokat szolgáltatni.

Kivételt csak a munkahelyi és közétkeztetők, illetve a rendezvényi étkeztetők és mozgó vendéglátóhelyek képeznek. 

De nem tudják még, pontosan milyen adatokat kell majd gyűjteni. Kovács szerint vélhetően az lenne hasznos, ha a forgalomról, a fogyasztás összetételéről gyűjtenének adatokat, és azt aztán összesítve hozzáférhetővé tennék. De a részletekről egyelőre nincs információ.

Ahoyg írják, mindössze annyit lehet tudni, hogy az MTÜ egy közleményt kiadott a témában az október 14-i egyeztetésről, ebben arról írnak, hogy a jövő nyártól nyomon követhetők lesznek a vendéglátóhelyek kapacitási, kihasználtsági adatai, a főbb fogyasztási kategóriák, és „mindez érdekes összefüggésekre világít rá”. A turisztika attrakcióknál a jegyeladások s a jegyek felhasználásának adatai lesznek követhetőek, nemcsak múzeumok, hanem minden jegyértékesítéssel működő hely, például fesztiválok és fürdők esetében is. 

A plusz adminisztrációs tehernek egyelőre nem örülnek az ágazat érintettjei.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk