Nem tervez kötelező maszkordást a főváros a BKK járművein

  • narancs.hu
  • 2021. október 15.

Belpol

Úgy érzik, addig nincs értelme, amíg máshol sem kell maszk.

„Nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést” a tömegközlekedésben, hisz máshol sem kötelező eltakarni a szájat és az orrot – közölte a Fővárosi Önkormányzat a Szabad Európával.

A portál megkeresésére Fekő Ádám, a Fővárosi Önkormányzat sajtóreferense elmondta: „A BKK járatain a jelenlegi állás szerint nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést úgy, hogy sehol máshol nem az: a nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésben alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más beltéri közösségi terekben.” 

Az önkormányzat hozzátette azt is, hogy értelmezésük szerint a kormány még a nyáron elvette az önkormányzatoktól azt a jogot, hogy saját hatáskörben dönthessenek az intézményeikben történő maszkviselési szabályokról. 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, nemcsak a főváros, de a vidéki nagyvárosokban sem várható egyelőre a maszkhordás bevezetése.

Mindeközben a maszkhordás mellett több szakértő testület is felszólalt: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) csütörtökön hívta fel a figyelmet arra, hogy zárt térben mindannyian kifejezetten ki vagyunk téve a fertőzés veszélyének, ezért zárt terekben, mint például  boltokban, üzletekben, színházakban, mozikban, éttermekben, stb.  továbbra is viseljünk maszkot. Ráadásul ez a közeledő influenzaszezonban is vádelmet nyújt.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége október 11-én adott ki állásfoglalást, amelyben egyrészt szintén  az oltás fontosságára hívják fel a figyelmet, másrészt kiemelik, hogy "zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot".

A napi járványadatok sem alakulnak megnyugtatóan: pénteken 1249 új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 10 beteg, a kórházban levők és a lélegeztetésre szorulók száma is növekedett.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk